2013-12-08 2234 浏览
印象中蛋包饭都算日式料理,本身香港人就喜爱日本风情,近来加上传媒有力地报导,以致日本料理风吹到憾憾声,四周都开日本料理餐厅,而蛋包饭就系其中之一。 数到香港人最熟悉的蛋包饭餐厅,莫过于呢间餐厅,话sai人地都声称自己系蛋包饭专门店wo 加上某某电视节目系甘吹谷,搞到心郁郁想试.....地点位于天后食街附近,甜姨姨甜品店旁边,个日去到都差不多9点半,门口依然有几个人排队。‘wa,有冇甘多人食啊?’ 当时心想,等坐一阵就入得,一入去,坐爆人,环境都几嘈下我们冇得选择,被逼坐到餐厅入面,厕所附近,不过我们都冇所谓,最重要系我们看到厨房,更看到店员就甘系我们面前倒D碗碟,饭渣,被人感觉一点都不整洁 ,可能前面见唔到,但后面有人坐,咩都见到sai。一打开menu,第一感觉系价钱比想像中贵。sorry,呢个质素,但咁既价钱唔值lo,一个饭要成旧水,洗咩系度食啊,但难得一场来到,就豪比佢啦!我们叫了‘牛肉蛋包饭’ 和‘流心海胆蛋包饭’ 蛋包饭正路,牛肉饭炒过先包,属于好难会难食料理之一,可惜蛋皮略薄,番茄汁太少,好在个饭有味搭救。到个海胆蛋包饭,本身已经贵(HKD158)如果要流心要再另加钱。店员上
 加上某某电视节目系甘吹谷,搞到心郁郁想试.....

,可能前面见唔到,但后面有人坐,咩都见到sai。

我们叫了‘牛肉蛋包饭’ 和‘流心海胆蛋包饭’
牛肉蛋包饭
海胆蛋包饭
到个海胆蛋包饭,本身已经贵(HKD158)如果要流心要再另加钱。店员上时会界开旧蛋,加紫菜粉比你,虽然好有特色,但味道方面认真普通,个饭冇咩味,需要配合番茄汁,BB酱先会好D,系就系食到好多海胆,但同个蛋包饭唔岩key。唯一可取地方只系个滑滑流心蛋, 但我中意牛肉蛋包饭more

环境都算嘈杂,食物质素麻麻,所以快快食完就走lu。前后半个钟搞定!唔会番哒!

2013-08-03
牛肉蛋包饭