2019-02-28
今晚全家人提早同老豆庆祝生日,所以拣咗屋企附近嘅中菜馆---围炉。我觉得个名好特别,餐馆座位不多,有私房菜的感觉,价钱很大众化,整体看出店主很用心经营。此外,无论老板及员工招呼都非常周到,令食客有宾至如归嘅感觉。净系呢点我已经俾佢爆哂分。有兴趣嘅朋友记得要订位,仲有一D特别嘅菜肴系要早两日订架。例如:菜胆龙凤翼呢个考功夫,要拆咗鸡翼D骨,再酿入蔬菜,喜欢清淡嘅朋友,不妨一试!煎酿鲮鱼同样系手工之作,喺屋企好难煮到,师傅好细心将酱汁分开上,使鱼肉更加爽脆。黑椒一口牛做出一贯的水准,黑椒汁令牛柳粒食落更惹味,系好稳阵嘅菜式。海参红烧豆腐材料很足,海参大大件,卖相十分讨好,可见店主毫不吝啬。我十分欣赏呢碟豉汁炒鳝球,分量多不在话下,估唔到炒鳝球都可以咁入味,鱼肉食落仲系脆口,调味嘅酱油又洽到好处,绝无油腻感,值得一试!简单如蒜蓉炒豆苗也看到厨子嘅功力,首先卖相佳,色泽翠绿,有油光但绝不油腻。食味很清爽,完全没有豆苗的苦涩味道,系非常出色的菜肴。总括而言,呢间中菜馆喺天后呢区绝对系稳健之选,值得一试!
总括而言,呢间中菜馆喺天后呢区绝对系稳健之选,值得一试!