2024-03-05
当日我入去食肆:1) 询问边张枱冇咁冻?冷气冇咁大风?-𠮶位短头发嘅阿婶答我:张张枱都咁冻㗎!2)我同屋企人拣咗一张四人枱,坐低之后,都发觉仍然有啲冻,虽然已经着咗外套,问个阿婶可唔可以校细啲个冷气?-𠮶个短头发嘅阿婶答我:冇得校㖞! 》佢嘅 1句得埋嚟!简直冇礼貌!3)我点菜,问佢有关饮茶饮品:-𠮶个短头发嘅阿婶行嚟我张枱,打开Menu,指住饮品,叫我喺𠮶度拣-我拣咗花茶,跟住我入咗QR code自己落单-个短头发嘅阿婶竟然答我话:吓,你自己又揿咗啊,我又帮你揿㖞!》老实讲,坐低嘅时候,佢已经摆低咗一张QR code,叫我哋客人自己scan去点菜,我问佢有咩饮,咁落单嘅话,如果你系帮我揿埋,咁情理、道理上,礼貌上,系咪应该呢个阿婶话声比客人知道,我帮你落埋单啦!你唔使落啦〉佢嘅 又1句得埋嚟!简直冇礼貌!4)点晒菜之后,等咗一段时间都仲未有一样出菜,啲冷气又冻,我惊啲冷气会吹冻晒啲𩠌,于是乎同个阿婶讲,如果厨房师傅可以出到一啲点心嘅话,唔需要一次过出晒,可以出到菜嘅,你就帮我拎出嚟啦-点知𠮶个阿婶答我:厨房出菜,我理唔到㗎!》哗!老实讲,边个请着呢个短头发嘅阿婶,真系赶客啰!5)因为
1) 询问边张枱冇咁冻?冷气冇咁大风?
-𠮶位短头发嘅阿婶答我:张张枱都咁冻㗎!
-𠮶个短头发嘅阿婶答我:冇得校㖞!
》佢嘅 1句得埋嚟!简直冇礼貌!
3)我点菜,问佢有关饮茶饮品:
-我拣咗花茶,跟住我入咗QR code自己落单
你唔使落啦
〉佢嘅 又1句得埋嚟!简直冇礼貌!
-点知𠮶个阿婶答我:厨房出菜,我理唔到㗎!
》哗!老实讲,边个请着呢个短头发嘅阿婶,真系赶客啰!
5)因为真系太冻,我件衫有帽,我带埋顶帽都觉得冻!
6)之后另外一位扎辫嘅侍应姐姐,唔单止有礼貌,又斯文,咁同我咁讲:
不如你坐过另外对面𠮶张枱啦,𠮶张枱冇咁冻㗎
-我答佢话,但头先短头发𠮶个阿婶同我讲,张张枱都咁冻㖞
-点知,𠮶个短头发嘅阿婶竟然咁讲:我头先同你讲,系𠮶张枱冇咁冻㗎,我指住𠮶张枱㗎
》我真系想爆佢!
佢句句已经好好冇礼貌!仲要讲大话!
〉》〉真系唔该依家食肆嘅老板,如果再用呢啲咁嘅员工,真系祝你好运啰!
》食一个晏昼,当时系冇客,得我𠮶张枱同屋企人,但佢都竟然用咁嘅态度去赶客!
其实𠮶个阿婶,如果唔钟意份工,辞职咪做啰!点解好似揾啲客嚟出气咁!
》〉》当场,我句句好有礼貌问佢,
但呢个短头发嘅阿婶,就句句博到你行!
-佢嘅 句句得埋嚟!简直冇礼貌!
仲要加埋佢啲语气态度!
》我当场已经讲咗,我唔会再去呢间食肆!而且当场,我一句都冇闹佢!
点解?佢冇资格俾我去闹!
》所以,我要喺OpenRice呢度写出成件事嘅真相,话俾大家知!
〉呢间,喺天后嘅,周记点心,
个老板,真系唔该你教吓啲员工乜嘢叫做礼貌!我身为客人,当场句句都有礼貌,但竟然得到咁嘅服务对待,
简直离晒谱!