2011-07-16 80 浏览
嗜辣的我慕名而来 ﹗鸡亦系我最喜爱既肉类 ﹗第一次,我估都会系最后一次帮衬,我为辣鸡煲而来,但味道同质数都比想像中差,有天堂与地狱既距离。而其他边炉生料都麻麻地,带著非常失望既心情离去 ﹗但不知为何,人龙长排长有,大热天时依然一枱又一枱企系街边等位 ~ 莫非依度既小菜还可以?刚到步 19:50,人山人海,仲有八九张枱先到我地。啲枱櫈放满行人路,路人只好无奈地全部行跳车径,咪又搞到人车争路啰。20:30,依然人山人海,仲有三四张枱先到我,仲陆续有食客加入企住行列。舖位入面只系免强放到三张枱,而行人路就有十多张枱,密麻麻,其实唔系坐得咁舒服,最紧要好食就咩都无所谓,最敝出品麻麻呢。热住企等位足足 70 分钟,由头湿到落脚,终于可以坐低喇,坐正街头第一张一号枱,只靠街灯照明,所以食既野全部系橙色。主角重庆辣鸡煲,因为得朋友跟我两个人食,所以原先想叫细煲半只鸡,但经侍应阿姐推介,便叫个大煲一只鸡,价钱只系多十多蚊无所谓啦,先叫个中辣试试先。饮淡汤,咁甜既,甜带微辣,完全感觉唔到麻㖞,当然即刻要加辣啦,见侍应哥儿只系狂倒辣粉,都唔系加麻辣胆既?完全唔系𠮶个味道。鸡件切得细细件,心想一只鸡得咁少既

主角重庆辣鸡煲,因为得朋友跟我两个人食,所以原先想叫细煲半只鸡,但经侍应阿姐推介,便叫个大煲一只鸡,价钱只系多十多蚊无所谓啦,先叫个中辣试试先。饮淡汤,咁甜既,甜带微辣,完全感觉唔到麻㖞,当然即刻要加辣啦,见侍应哥儿只系狂倒辣粉,都唔系加麻辣胆既?完全唔系𠮶个味道。鸡件切得细细件,心想一只鸡得咁少既?呎码似系鸡仔啰。食落啲鸡唔算滑,无咩鸡味,香料味道就非常丰富,但真系甜左啲,唔够辣,一丁点麻既感觉都没有。

墨鱼滑,鲜味还可以,但口感稍硬,唔弹牙,一试无妨。

脆鲩鱼骨腩,好重淡水鱼草青味,朋友仔虽然坚称劲爱食鱼,但都食唔惯,我就无咩问题,免强接受到。口感都好脆,系味道怪怪的。我都系第一次叫脆鲩鱼骨腩会搭鱼咀架㖞,多谢晒。

猪大肠,最紧要洗得干净同埋留住里面既绒毛。够干净,good ﹗烚熟后里面咩都唔见晒,绒毛同脂肪都无得留低,得反层皮,食落有卤水味,咽咽靭靭,几好。

美国肥牛,好鞋的啊 ﹗瘦到死,又靭又硬又无牛味,攞去肴汤还可以,点可以做火锅料,劣。

本地肥牛,刚才试左美国,依家再黎 local 野。睇落好似同一只牛切落黎咁,瘦猛猛既肥牛?同样地又靭又硬又无牛味,攞去炒都系麻麻地,只可以用黎肴汤底乍,再劣。

竹笙,爽爽爽 ﹗专登烚耐啲,等佢可以吸多啲精华先放落口麻,好味道。

大白菜,真系大白菜?我再三问侍应哥仔,真系大白菜?既然佢坚称依棵系,都无法。点睇棵菜个样唔系娃絓菜就系旺菜啰 ﹗赵落鞋烚烚、又厚又靭又硬、渌几耐都系一样,真系硬颈。

重庆辣鸡煲
墨鱼滑