2016-08-01
铜锣湾野食类型林林立立, 其中登笼街为例整条街都系食肆, 不过以拉面店为最多除左地舖之外, 永光中心呢度差唔多整橦都系食店, 想食咩既种类都有, 今次就简左呢间『下町天丼 秋光』听闻呢间系『日本天丼联盟冠军』😈,其中以严选食材为首, 而且选材极为讲究! 👍🏻心思思一直都想试下, 今日终于试到喇!😍当日黎到时大概系6:30, 距离晚饭时间尚早不过入面既卡位座已经坐无虚席,同男朋友安排到坐吧枱, 一边食野一边可以望住师传切鱼生感觉都唔错!天丼🍚价钱由$160-$250不等黎得呢度当然食返个劲野试下佢地个水准😁叫左一个豪华「五代目天丼」另外单点左几个「一品料理」。云丹豆腐 $80鲜橙色既海胆放满豆腐面, 食落鲜甜一d腥味都冇, 日本冷豆腐质感明显比香港既豆腐实净得多而且食落好细滑. 煮东风螺 $60东风螺size都算大只不过份量唔算太多, 食落成粒肉都好鲜甜可口而且煮得好入味! 入味得黎又不失原有既弹牙口感, 好食!烧牛舌 $80牛舌处理得几好, 有口感而且师傅烧得一d都唔干, 咬落牛舌juic,y咬落有咀嚼感但唔会太un简单以黑椒烧成再配柠檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人觉得味道有d啖
心思思一直都想试下, 今日终于试到喇!😍
天丼🍚价钱由$160-$250不等
黎得呢度当然食返个劲野试下佢地个水准😁
叫左一个豪华「五代目天丼」另外单点左几个「一品料理」。 云丹豆腐 $80
入味得黎又不失原有既弹牙口感, 好食! 烧牛舌 $80
简单以黑椒烧成再配柠檬汁就可以吊起牛舌既味道, 如果客人觉得味道有d啖枱上有盐供大家使用.
个人认为味道已经好够唔使再加. 五代目天丼 $250
(厨师精选7款时令食材天妇罗)
7款都系不同款既天妇罗, 岩晒我呢d中意咩都试下既客人
放上枱个气势真系好强劲! 好似成把间尺咁长既原条海鳗以天妇罗形式咁上枱 😍😍😍
除左原条海鳗, 仲有海鳗鱼骨, 虾, 樱花虾饼, 鲇鱼, 南瓜, 鱼卵既炸物 原条海鳗鱼 海鳗鱼肉白雪雪, 肉质口感厚实感觉系好新鲜既食材, 食落同平时烧鳗鱼既感觉好唔同 海鳗鱼骨 - 没用炸粉包住, 脆口而干身, 几特别既一个炸物!
天妇罗虾 - 好大只 肉质食落好结实有口感
樱花虾饼 - 食起上黎好咸香, 樱花虾味好重 子持ち昆布 - 其实系子持鱼产凡卵而黏附系昆布上的食材, 食落卜卜声, 几特别, 不过味道偏淡味
炸物控油方面处理得几好, 食落唔算好油腻
幸好同男朋友2个share一个饭,
虽然天妇罗唔太油腻但始终一个人食太多都会比较油腻!
呢度既天妇罗同平时有d唔同, 冇平时既萝卜泥酱汁,
开头以为系店员上溜左, 不过发觉唔系,
因为呢度既天妇罗整体食味偏咸香, 不过味道适中, 唔错