2018-08-25 71 浏览
好朋友生日,久违地约出黎食餐饭,就黎左呢度食Omakase。呢度主打天妇罗Omakase,夜晚有三个套餐可供选择。天,泷,极三款均是一人份量,天最适合天妇罗爱好者,而泷同极天妇罗份量少啲,但有刺身同其他主食,我地最后拣左极呢个set。平时对甘笋无乜爱,但呢度既甘笋系冻食,爽口清甜,配搭梅酱都几夹。前菜系四款食物,包括北海道粟米,银杏,螺肉同鸭肉。当中最特别就系北海道粟米,甜到不得了,好想再食多几旧呀!而螺肉都不容小觑,好新鲜,估唔到前菜都咁好食~松茸汤香气逼人,饮落去味道恰到好处,唔会太浓,又唔会淡如水,完全系岩岩好。刺身共有三款,深海池鱼,伊佐目同拖罗。深海池鱼口感软绵绵,伊佐目同拖罗好有鲜味,食材相当高质。天妇罗可以蘸白盐,辣盐,青柠汁同萝卜蓉,食法几特别,各有风味,我最钟意配上大量萝卜蓉咁食,清新解腻,感觉唔会热气。每份天妇罗都系厨师即叫即炸,保证热辣辣。红衫鱼配海胆汁,超香浓,对于我呢个海胆控真系好吸引。香菇同鱼肉都有鲜甜既海胆风味,我好钟意!当日既主食有鳗鱼同牛肉简,我毫不犹豫就简左日本牛肉。听店员讲,牛肉系来自熊本,经烹调后仍保持鲜味,牛味浓郁。食到八分饱既时侯,原来仲有个

食到八分饱既时侯,原来仲有个面,食落去酸酸甜,好冰凉。

外表睇落去似烤蕃薯,配以白兰地及砂糖,味道好特别,就咁食都好好食。

食到最后仲有水果食,清甜多汁,为今餐画上完美句号。