2020-11-28
呢几晚都天寒地冻,同老婆大人都话食番啲暖身既。行过《沙田友》门口,见到坐出面一两枱D 煲仔饭热辣辣,就试吓佢喇!叫左最稳阵既窝旦牛肉饭,老婆就食西洋菜鲩鱼汤饭;汤饭个鱼骨汤底饮得出少(或冇)味精,饮落肚暖立立,吾错!老婆大人就话D 鱼多骨,都拣左一辆去晒骨先食D鱼片。个煲仔饭最后出,等左十五分钟喇;连盖上,煲盖一开,D 热腾腾既饭香标出黎,合乎预期既。免治牛粒铺面中间系流心蛋,跟埋碟XO 酱豉油;对我嚟讲,煲仔饭既重点系D 饭焦,天寒地冻咬住仆仆趣饭焦同友好天南地北本来就好开心既事。《沙田友》既煲仔饭 都有焦既,少左D但有既,都基本上达到咗化骨龙爸既要求。可惜免牛味少咗D,肉饭比例吾够,去到尾变成「斋爬饭」扣左D 分。最后要赞一赞杯奶茶。杯茶底本身好饮。我个人嫌太细杯吾够喉潻👏🏻见好多前文讲伙计服务,我哋𠮶枱冇问题既,茶记黎讲,可以话几好潻。伙记落单速度上菜手法属正常,亦帮忙跟左单。唯独个别伙记讲野系大声既,不过呢度系港式茶餐厅,个人又吾觉咩一回事。
叫左最稳阵既窝旦牛肉饭,老婆就食西洋菜鲩鱼汤饭;