2016-02-16 298 浏览
见天气冻冻地,就约埋两个friend去食啲「刺激」嘢暖下身,讲紧嘅就梗系食辣嘢啦!而辣嘢嘅首选毫无疑问必拣泰国菜,问问同事意见,有人推介我哋嚟呢度食~见到店内嘅侍应姐姐都系泰国人,感觉食物都会够地道~首先叫咗个冬荫功,个汤头可以话系集合咗酸、辣、甜、鲜同香嘅味道,饮得出非常足料,天寒地冻时叹番一碗香辣热汤,真系开胃又暖身~!之后上枱嘅系猪颈肉,件件都烧到好香口,肉质带韧性,食起嚟好有脆度,先食一件唔点汁,再食一件点辣汁,唔怕辣嘅人真系要试下,因为辣得好惹味,仲越食越开胃,令人忍唔住一件又一件咁送入口~yummy~再嚟嘅系爆炸辣蟹,佢有d似避风塘炒蟹,炒得极度香口,螃蟹都几大只,蟹肉相当入味,壳亦炸得好酥,个个食到狂啜手指无晒仪态,哈哈~临尾食埋个泰式炒饭,入面有好浓嘅金不换叶香味,令人食欲大增,炒饭粒粒分明,食完好饱又满足~
冬荫功
猪颈肉伴辣汁