2019-12-16 360 浏览
呢几日冻冰冰,就系想食番d辣野。见呢间韩国野系新开既,仲话系试业中,但系又有唔少人食,就入去整番个泡菜汤黎暖暖身。餐厅既人有礼貌,都可以俾我拣位坐。水就自己斟,一坐低就上前菜已经系韩国餐厅既指定动作。佢有dinner set,不过又唔exactly系我想食既野,所以我就睇下大menu有咩岩。然后我就叫左个简简单单既泡菜汤,可以跟豆腐但都系食番d肉好d,所以我跟左猪肉。前菜味道ok,泡菜系比较合我口味既酸辣,唔系甜果只。唔知系佢自己整定入货既,佢既泡菜既辣椒粉好足,所以都好辣下,而芽菜就调味好多,麻油味好香。个泡菜猪肉汤好快就黎左,跟碗有少少芝麻喺面既白饭。汤既份量好大,成大个石锅,入面既汤料都真系唔少。我唔知韩国人系咪会用呢种腩片黎整泡菜汤,所以我有少少冇谂到,我以为会系厚少少既猪肉片。但系腩片其实都好食,虽然薄,但份量都好够。除左猪肉,泡菜既量唔姑寒。一边食一边饮汤,之后再毕汤捞饭,食到个人都暖左,同埋又热又辣,唔系冻天应该都会食得几辛苦,我都食到系咁流鼻水。前菜个芽菜几好食,凉菜又可以解少少辣,所以叫左餐厅再加。食之前喺街行,著左四件衫都觉得冻冰冰咁,食完个泡菜猪肉汤加饭之后,个人

食之前喺街行,著左四件衫都觉得冻冰冰咁,食完个泡菜猪肉汤加饭之后,个人一暖就冇咁觉冻。