2017-08-11
提到酸辣粉,以往梗系觉得系天气冻嘅时候一大恩物,食完成身兴合合。不过对于好钟意酸辣粉嘅人黎讲,系无分四季的。虽然而家好多食店都有供应酸辣粉,可以凉住冷气食,但好似我呢啲咁犯贱嘅人类,就系钟意有阵国内风味,见到个重庆酸辣粉纸碗特别有亲切感,仲要企喺度食,问你死未。店旁有个铺位可供堂食,店外都有几张高枱,一律企位,平时我就企出面都照食,当日三十几度, 我都系隔硬逼逼逼入去,开住私家风扇食都出哂汗。但有好多人同我一样,都唔介意流住汗食!正宗重庆酸辣粉 $24比对上一次黎加价一蚊,仍然系可接受范围,酸辣粉果个位好似换左个男店员,佢有佢讲国语,我有我讲广东话。酸辣粉分大、中、小辣,点左中辣,唔会太辣,一般食到辣嘅人都应该接受到。(不过次次食都有少少唔同,手势唔一样)配料有榨菜、肉碎、花生、香菜,都算大方啦至于薯粉就睇运气,有时会好腍,今次不错,几烟韧
正宗重庆酸辣粉 $24