2014-11-04 3648 浏览
为庆祝拍拖纪念日,我就带左女友去「据下排」、食好D当庆祝,揾到天机栈呢间系琼华中心既餐厅。论环境,佢地将灯光调暗左,令到成个铺都好有情调,好有浪漫气氛,加埋几每张枱都有点左一个蜡烛,好啱情侣食饭。我地叫左个二人套餐,入面包括餐汤、沙律、以扒为主既主菜、同甜品。个餐汤系蘑菇忌廉汤,如用黎点蒜香包几好,饮落都系蘑菇味好重。之后黎个烟三文鱼凯撒沙律,食落同普通自己系屋企整既无咩分别。主菜,我地两个两个主菜一齐分黎食,有鹅肝、肉扒、薯蓉等。鹅肝配多士食,虽然鹅肝有少少腻,但加埋块多士,可以中和到鹅肝既味。肉扒要七成熟,食落都有少少韧,不过点埋个酱汁,又变得易入口少少,好食少少。薯蓉就无咩特别,不过不乏。甜品我地叫左芒果拿破仑同朱古力心太软。芒果拿破仑就味道一般,女友食左一两啖就唔食,而个朱古力心太软内层有少少流沁,特别既系有一粒金沙系入面,呢个好特别,更好甜到溜。总而言之,今餐质素平平。

总而言之,今餐质素平平。
主菜
甜品
题外话/补充资料: 果日佢地做紧promotion,送多左一樽细红酒。不过,樽红酒属普通货色,饮落有点苦。
庆祝纪念
纪念日