2024-11-17 177 浏览
踏入11月,天气稍为下降,可以食返啲热辣辣嘅食物暖身,除咗打边炉之外就系食烧肉,今晚就决定同朋友去呢间烧肉店食烧肉。西塔路太太呢间系大陆人气排队烧肉店,内地主要系用传统炭炉甚有风味,不过香港只用返一般嘅电炉系有点可惜,不过佢另一个卖点系啲酱料同埋肉类都系唔错,肉类都多选择,就好似特色肥牛和特色瘦牛,肥牛会有多少少油脂所以口感冇咁干身,已瘦牛则已爽口为主,两种口感都各有特色。可以单点或者叫套餐悉随专便。我们叫了食物后,服务员随后递上自家制的东北特色芝麻酱,加入酱油、葱花等搅匀,蘸上牛肉一齐食,有种似花生酱与芝麻之间的口感,比平时只系点豉油来得更加特别。厚切五花肉几好食,因为又有肉和脂肪各占一定嘅比例,呢种平衡嘅口感好有咬口。至于另外一样牛五花烤扇贝,将肉和扇贝一起烤,混和来一起吃,多重口感层次都唔同。整体食物不俗,服务亦到位,不错。

整体食物不俗,服务亦到位,不错。