2018-05-31 24 浏览
天时暑热30几度,系旺角行街行到热辣辣,真系无咩胃口。见到有间几新净的越南餐厅,就试下入去食下消暑餐,食完觉得都几抵食同有质素!同个friend得2个人,叫左啲小食、炒饭同生牛肉河。小食叫左软壳蟹米纸卷,每件都好足料,个米纸皮软身烟靭,软壳蟹就炸到脆卜卜,加上爽脆青瓜丝,沾埋个越式酸甜鱼露汁,口感好丰富,真系几开胃~炒饭系菠萝猪颈肉炒饭,一人份量刚刚好,甜甜的菠萝劲解暑!炒饭有提子干同少少咖哩调味。猪颈肉烧得几好,唔会硬邦邦或者过于干挣挣,瘦肉比较多,适合唔食肥肉的人❤$52几抵食。生牛肉汤河的配菜(芽菜,青柠,九层塔)都系分上,想要咩味可以自己调较,食得出芽菜劲新鲜,超爽脆~生牛肉味道浓郁,份量都几多。河粉分量都多,个有少少黏埋一团,等一阵都系可以分开面条的。消暑梗系要黎返杯青柠核打,梳打罐装上好够气,加上清新青柠劲解渴,透心凉😆总括嚟讲,食物质素不俗,环境都几好坐,价钱都好合理。

总括嚟讲,食物质素不俗,环境都几好坐,价钱都好合理。