2016-05-22 578 浏览
自从天盛商场装修之后都未嚟过,原来已经开咗几间新餐厅。呢晚先试试西餐。之前响葵芳都有食过茜廊 (而家已经冇咗),当时冇乜深刻印象,但今次令我有所改观。呢晚我同奶奶两个人食,叫咗两个晚餐分享,呢个系跟餐的忌廉粟米汤,望落有啲似南瓜汤,味道中规中矩,唔算好出色。跟餐杂菜沙律都系中规中矩,但值得一赞反而系佢𠮶片香脆的蒜蓉包,唔冧但又唔会过硬,而且充满蒜香,而家讲返起都想再食。因为之前响Bricklane食过个黑松露薯条之后对呢个菜式念念不忘,所以今次试吓呢度嘅黑松露薯条啦!味道唔错!薯条够粗又唔淋,酱汁虽然唔够Bricklane出色但都合格。不过一定要趁热食。我一个人都食咗差唔多4份3呢,罪过,罪过。(P.S.呢个系散叫嘅)晚餐主菜之一系美国牛柳拼薯菜,卖相唔错,不过切开咗之后就有啲失望喇,皆因我地要求7成熟,但系切开见到仲系红彤彤的,即刻叫职员帮手换咗佢,跟住都好在厨房再煎熟多少少,然后再拼过碟牛柳俾我地,肉汁尚存,总算力挽狂栏。另一个主菜系芝士焗虎虾烤菇蒜片榄油天使面,呢个主菜最好食系个面同埋个烤菇,味道不太浓,天使面条条弹牙。咁只虾呢?佢嘅调味系好嘅,但系肉质就唔够新鲜,可惜。跟餐仲有
粟米忌廉汤 (跟餐)
杂菜沙律及蒜蓉包(跟餐)
黑松露香脆薯条
美国牛柳拼薯菜 (晚餐)
芝士焗虎虾烤菇蒜片榄油天使面(晚餐)

跟餐仲有餐饮,奶奶叫咗个咖啡话好好饮,我叫咗个冻柠茶少冰,但系嚟到都冇少到...(饮品冇相,唔好意思!)
另外顺带一提就系,呢只碗系我地要嚟分享食物,佢外表好靓,但其实暗藏污垢,呢方面要改善一下。

总括嚟讲系会再嚟,起码而家想食西餐唔驶走到元朗先有得食,Yeah!
题外话/补充资料: 等位时取票系统有啲delay,按咗人数要等10秒左右先有票出,初初仲以为佢失灵添...希望迟吓有改善啦!
2016-05-21
杂菜沙律及蒜蓉包(跟餐)
黑松露香脆薯条
芝士焗虎虾烤菇蒜片榄油天使面(晚餐)
  • 黑松露薯条