2023-12-28
啲啦,去到呢家店,一试就无话咁上下马🍽️。首先,佢个即煎锅贴真系一等一嘅正,皮脆肉多汁,味道好足,香煎得啱啱好,真系一啖一啖咁食落去,食得哂指尖油光闪闪😋。讲到粢饭,我要认真讲下,呢个野饭真系食落软糯香口,好满足咁,华美中带点小清新。肉松、榨菜、油炸鬼搭配得好有层次,糯米饭就系好合我意。讲真,食到尾都仲想多啖🤤。汤底清甜嘅净上海云吞,非常鲜美,配上雪菜嘅鲜香味,啖啖肉感,完全唔使话哂。汤𩠌多,食完觉得好满足,个人劲推介!至于酸辣汤,味道酸辣得嚟唔过火,够曲够劲,啖啖入味嘅配料,感觉啱啱好,唔会觉得佢单薄。饮品方面,冻豆浆同热豆浆都试过,凉快嘅够香,热嘅滋味更加浓郁,系饭后来一杯,真系无得输🥤。总括来讲,呢间店嘅小食同正餐都算系半斤八両,香港难得一见嘅上海风味,食落去真系好过瘾。下次行过天水围,仲会拎脚丫子入去揾啲好食嘅!👍