2024-09-06
天水围甜品店嘅清凉夏日最近我同朋友去咗天水围一间甜品店,环境超靓,令人一入到去就觉得好舒服。我哋点咗几款人气甜品:杨枝甘露、椰汁西米露同埋椰汁炖雪燕桃胶,依家就同大家分享下我哋嘅食评。杨枝甘露首先试嘅系杨枝甘露,呢个系夏天必食嘅经典甜品。呈现得好靓,橙色嘅芒果泥搭配白色嘅椰浆,颜色对比好靓。食落去,芒果香甜同椰浆嘅浓郁真系好搭,口感上又有西米嘅Q弹,整体甜度啱啱好,唔会觉得腻,真系一口接一口!椰汁西米露跟住试咗椰汁西米露,呢道甜品嘅椰香味浓得嚟又唔油腻。西米煮得刚好,滑滑地。椰汁真系好新鲜,饮落去感觉好天然。夏天饮呢一碗,真系清凉又解渴,啱晒热天食。 椰汁炖雪燕桃胶最后试咗椰汁炖雪燕桃胶,呢道甜品外观好吸引,雪燕透明得好靓,桃胶又滑又嫩。椰汁嘅清香同桃胶嘅微甜搭得好好,口感好细腻。呢道甜品除咗好味,仲有滋补效果,真系健康又好食。呢间位于天水围嘅甜品店真系值得一试,无论环境定系甜品质素都令人印象深刻。每一道甜品都见到厨师用心,真系感受到港式甜品嘅魅力。如果你想揾个消暑嘅地方,呢度绝对系个好选择!
杨枝甘露
椰汁西米露