2023-09-11 288 浏览
最近见天水围有间打卡Cafe好似几得意。放工叫了老公陪我去天水围打卡食晚餐⋯呢间餐厅系近湿地公园那边,相信周末时间可以冇埋小朋友或朋友来打卡,叹下野饮。今日平日,而且6点几,人流就唔多,所以可以慢慢系餐厅内打卡。入面有个浴缸造型的餐桌,好靓好特别,仲会见到有黄色小鸭的公仔,墙身仲挂上了壁画,好chill,好relax~今晚同老公一齐share了一份dinner set menu 同埋呢度好出名既黑麦多士。Dinner menu都有几款,我哋点了咸蛋鲜虾烩饭。呢个烩饭好重咸蛋味,啖啖都好浓香咸蛋黄味,又creamy又满足,而且仲有好多只爽口弹牙大虾,好足料,呢个烩饭好大份好饱肚,抵。set dinner仲包了一个餐汤/沙律,我们点了餐汤,是日餐汤是粟米汤,香甜浓郁粟米味。仲可以半价加配饮品,呢度都有好多款咖啡/野饮,老公点了一杯热Hazelnut latte,上面仲有拉花,很用心,latte好幼滑好好味,仲带有榛子口味,唔错。除了set dinner外,仲点了一份火炙芝士黑松露薯条,薯条上有好多芝士酱,啖啖都有浓郁芝士香味,好creamy,又够芝。重点来了,呢份烟三文鱼拼风干火腿法国黑麦

咸蛋鲜虾烩饭

Dinner menu都有几款,我哋点了咸蛋鲜虾烩饭。
是日餐汤

Hazelnut  latte

除了set dinner外,
火炙芝士黑松露薯条
烟三文鱼拼风干火腿法国黑麦多士

重点来了,呢份烟三文鱼拼风干火腿法国黑麦多士真系好吸引,卖相好正,上面铺了满满的三文鱼跟风干火腿,用材丰富,令每啖咬下去都必食吃到食材,而且多士上仲铺了沙律菜、酱汁,吃起来好fresh,又唔会干,啖啖都是满满食材。黑麦多士又松软又有口感,再配埋食材,满满都是幸福感。啖啖滋味啖啖满足,十分丰盛饱肚的感觉。
呢款黑麦多士仲有几款配料可以点选的,相信其他口味都会好吸引。
自家制豆腐红豆布甸配雪糕

最后食埋个甜品作结。自家制的豆腐红豆布甸配雪糕,豆腐布甸带有清新的豆腐清香,幼滑的口感,配上了红豆粒跟抹茶雪糕,好吸引,呢三个食材都是绝配,清清的豆腐味衬托出香浓抹茶雪糕跟甜甜红豆,好满足。
2023-09-07
咸蛋鲜虾烩饭