2022-03-19 127 浏览
一场黎到元朗,当然食埋晚饭先走,尔峦附近有个地方叫天空之城,系锦上路站出面有架小巴去尔峦,坐左10分钟到就到,行过对面就系天空之城天空之城就有几间食肆,我就拣左比较多人帮衬既蒸海鲜,拣左醉辣鲜海鲜餐,除左有指定既海鲜,出面仲有d疏菜系任夹,星期六或日仲会有驻场live band,都几特别红枣杞子虫草花蒸鸡佢有张蒸各种海鲜同食物既指南卑大家参考,先上左个红枣杞子虫草花蒸鸡,鸡件都几滑又入味,味道带点甜味老火汤老火汤卑我想似中好饮,以为会好稠,但饮落味道都几浓郁海鲜门口有一缸缸新鲜生猛既海鲜卑你自己去捉,拣完清洗干净就可以开始蒸海鲜有日本元贝、鲍鱼、本地生蚝、蛏子、海中虾,沙白、花甲 & 蚬,全部海鲜都够晒新鲜,清蒸既食法更能食到佢既原汁原味蔬菜时令蔬菜可以系出面任夹,蒸完后都几清甜海皇粥底蒸之前一早已加米同水,一边蒸海鲜,一边等佢既精华流晒入个粥底到,不过个味道就同我想像有d出入,唔够鲜美同浓郁,较淡,同埋佢落得太多米,变左好多粥,饱到食唔晒环境我就觉得似系大牌档咁,加上我系坐最近live band个张枱,佢一唱歌,个喇叭对正我真系好嘈,真系一d都唔enjoy,不过$198呢个价钱系几抵

红枣杞子虫草花蒸鸡

老火汤
老火汤卑我想似中好饮,以为会好稠,但饮落味道都几浓郁

海鲜

蔬菜
时令蔬菜可以系出面任夹,蒸完后都几清甜

海皇粥底

环境我就觉得似系大牌档咁,加上我系坐最近live band个张枱,佢一唱歌,个喇叭对正我真系好嘈,真系一d都唔enjoy,不过$198呢个价钱系几抵食既