2024-12-17
系天水围打完波,约朋友食饭,打开Google map 找到附近天耀商场,体育馆行到过去十分钟左右,入到商场门口见到韩乐同RUD,今日本想来就想食烧肉,所以就拣左佢。睇佢餐牌除左烧肉,还有丼饭,种类好多。正好朋友带埋仔囡出来,所以点左熟食比佢哋小朋友食先。咖哩玉子配脆炸鸡球丼饭,配热茶。咖哩是日本咖哩,唔辣但有咖哩香味,送饭一流。炸鸡球系用另一个碟仔上,啲炸浆依然好脆,唔会因为咖哩汁淋哂。鸡肉鲜嫩有肉汁,一个个小球,小朋友可以自己用叉食。半熟玉子鳗鱼丼饭, 鳗鱼好正,有咬口,加埋鳗鱼汁,半熟鸡蛋,刚好每一啖都会有𩠌可以一齐食,非常美味,鳗鱼系小朋友至爱。每个餐都有面豉汤和椰菜沙律, 营养均衡。我地大家就点左一些烧烤分享食。香葱姜渍牛五花,每一片牛肉上面有葱花,浸过姜汁,因为油脂比较多,所以烧起上来好惹火。 豚鸡之盛合 280G,有两个盒,岩哂大食嘅我,鸡肉是一旧旧,不是像牛肉猪肉一片片的,所以烧起上来要均匀受热有点麻烦。但俗语话辛苦得来自在食,鸡肉烧完之后,啖啖肉,可以保留鸡肉嘅肉汁,好好味。猪肉有些是带软骨的,洒上少少盐,味道甚佳。可以将薄薄嘅猪肉包起紫菜蛋饭,一齐食用,又是另外一种层
每个餐都有面豉汤和椰菜沙律, 营养均衡。
我地大家就点左一些烧烤分享食。
猪肉有些是带软骨的,洒上少少盐,味道甚佳。可以将薄薄嘅猪肉包起紫菜蛋饭,一齐食用,又是另外一种层次。
牛小排 牛胸腹 200G,两个唔同部位嘅牛肉,有的多雪花的,有的少脂肪,口感又唔同,简单洒上少少黑胡椒已经好好食,但系都可以试下佢𠮶调味酱汁。
烧肉可以点餐时加钱转紫菜蛋饭/紫菜饭。
食烧烤会热气,所以我地点左佢特色野饮,即时降温。
海盐柚子梳打,海盐不会好咸,柚子清甜,可以降火。
洛神花蜜桃乳酸和杧果乳,酸酸酸甜甜的有开胃。
小朋友睡醒吵闹,店员见状,为佢送上一粒独立包装西梅,旁边的小朋友又吵著要,她又送他一粒。这些都是她自己私人的食物,可见佢无私奉献,希望其他客人可以有一个安静嘅用饍环境。
虽然冇限时,但系我哋都食左个半钟,这间RUD午市都很爆场,下次可以再返来食多次。
满分为10分(一分最低,10分最高)
食物:9
环境:9