太古|Food Court|#Apitaeatery🏪 太古城中心系我细细个屋企人已经拖住bb车带我嚟行嘅大型商场,最近APITA地库𠮶层嘅Food Court 仲翻新咗timmmm🍽️呢个全新嘅Food Court而家叫 《 APITA Eatery 》,一共有10间餐厅进驻,分别有扬天、Hello Teppan 鉄板!、MOS Burger、面大将、味吉Mikichi、神户北の坂、 匠工房秀吉、丸龟制面、百万石 🎌 多数都系除咗大家常见嘅日式品牌,亦有独家加盟嘅食店,而我当然系帮衬返我最爱嘅乌冬店《丸龟制面》naaaaa🗾1️⃣ 腐皮汤乌冬($44/ 中size)呢碗真系我每次嚟丸龟制面必点嘅item,从来都无试过叫第二款🙈基本上「腐皮汤乌冬」已经喺我个脑里边同「丸龟制面」画上等号🤣主食我比较偏好简简单单地配上海苔 & 鸣门卷嘅腐皮汤乌冬,每次我都会话「多汤呀唔该😆」,因为佢地个清汤底配上腐皮嘅油脂会产生出一份独特嘅甜味☺️ 所以我主要品尝佢哋个清汤 & 乌冬烟韧弹牙嘅口感😌《小食》2️⃣ 鱿鱼须($16)叫咗碗咁斋嘅乌冬,梗系要加番啲小食啦😈 鱿鱼须份量唔少,有五六块,如果撞正佢新鲜炸起仲会
太古|Food Court|#Apitaeatery

1️⃣ 腐皮汤乌冬($44/ 中size)

《小食》

2️⃣ 鱿鱼须($16)

叫咗碗咁斋嘅乌冬,梗系要加番啲小食啦😈 鱿鱼须份量唔少,有五六块,如果撞正佢新鲜炸起仲会脆卜卜😌

3️⃣ 炸虾饼($18)

喺收银𠮶度店员会额外俾一包沙律酱你配炸虾饼食,咬开虾饼见到入边嘅虾粒肉质通透,唔怪得知咁弹牙🤫

4️⃣ 海苔竹轮天妇罗($14)

三款小食之中我最钟意嘅系海苔竹轮天妇罗,可能因为我偏爱狮子狗🦁 而且天妇罗粉浆外撒上一层海苔粉,味道微微咸鲜,够哂味👏🏻

#Apitahongkong
≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡