歌剧院风即系咩风格,好难形容但系见到你就明😹 好有欧式宫廷个种华丽感!呢间餐厅系Pirata旗下的,同层仲有几间其他餐厅。-由于夜晚食贵好多,所以今次我地就去左试试Weekdays Lunch Menu。Menu主要分为$298同$388,大家都系3 courses但分别就在于$388可以食齐全部前菜,主要for sharing。但系我地今次一行6人,所以叫$298大家分几啖已经可以试哂所有野!-🎈BREAD - SOURDOUGHSourdough 加上橄榄油可以话系意大利餐厅opening既标配。呢到既面包我略嫌烤得焦左少少,麦香味都唔突出。推荐指数: 6/10-🎈ANTIPASTI (排名已分先后)👉Mussels and Cannellini soup 一碗汤会跟一块sourdough,加上几粒青口。饮落系浓浓既海鲜汤味,鲜味十足。推荐指数: 8.5/10👉Burrata Classica (V) 一整球Burrata cheese 加上唔同种类既番茄。芝士味唔会太浓,芝士浆捞埋番茄一齐食好吃。推荐指数: 8.2/10👉Prosciutto e MeloneParma Ham

🎈BREAD - SOURDOUGH
推荐指数: 6/10
🎈ANTIPASTI (排名已分先后)
👉Mussels and Cannellini soup
Mussels and Cannellini soup

推荐指数: 8.5/10
👉Burrata Classica (V)
Burrata Classica (V)

推荐指数: 8.2/10
👉Prosciutto e Melone
Prosciutto e Melone

Parma Ham 加蜜瓜可以话系唔会出错既配搭。略嫌Parma ham dry左少少,但蜜瓜好甜!
👉Truffle Tuscan Salad
Truffle Tuscan Salad

虽然有一片片既黑松露片,但系呢个salad比人感觉都系有少少hea😹。好香黑松露味,但比起其他款就无咩特别了。
推荐指数: 7/10
🎈SECONDI (排名已分先后)
👉Homemade Tagliolini al Tartufo (V)

好香的松露意粉,好好食不过真系有少少漏。呢一个main系非常浓味,食完之后饮水依然掩盖唔到。超好吃👍👍
推荐指数: 8.5/10
👉Linguine Allo Scoglio
Linguine Allo Scoglio

如果前菜选择左汤的话,主菜唔建议叫呢一款,因为味道几乎一样😹。海鲜无咩亮点,味道无前菜既汤咁浓。
推荐指数: 7/10
👉Tagliata Di Manzo (+$48)
Tagliata Di Manzo

以要加钱来说,会expect佢再好食d😹!选择Medium,切开都系刚刚好的嫩粉色。正正常常。
👉Tuna Alla Griglia
Tuna Alla Griglia

几有趣既系呢个tuna无咩鱼味,个感觉比较似系食紧鸡肉😹
推荐指数: 7/10
🎈DOLCI (排名已分先后)
👉Pistachio Panna Cotta
Pistachio Panna Cotta

意式奶冻就见得多,开心果味都系第一次见。果然味道好特别,加埋raspberry ice cream 口感清甜不腻。推荐试呢一款甜品
推荐指数: 8/10
👉Chocolate Mousse
Chocolate Mousse

满满的一碗,份量我觉得4人share都可以😹。食少少会觉得好好食,但食唔够一半已经好腻!比较少见chocolate mousse上加左蜜瓜同朱古力片,朱古力片都几好食,但蜜瓜虽然甜但好似唔太夹😹。
👉Lemon Sorbet
Lemon Sorbet

好fresh,系想像中的味道。不过不失。
🎀总括而言🎀
👉食物:食物唔错,无太大伏位
👉服务:​staff 都好nice🫶
👉环境:呢个风格可想而知真系好grand,可以疯狂打卡食得好开心!不过唔知点解差不多每一只碟都系崩,崩得好平均好自然,唔知系style定真系烂左😹
推荐指数: 8/10
🎀其他小资讯🎀
👉订位:online booking 易book,email同电话都系无response🙂
👉信用卡优惠:🈚️