2022-09-05
太古城呢个咁高尚嘅地方,真系要有啲咁上下嘅餐厅先得嘅!本身去尖沙咀食过一次,原来最近佢喺呢度再开咗分店,所以就同朋友黎试吓佢嘅dinner了由于佢系日本餐厅,所以所有嘢当然都系日系,虽然庄秀并唔算好有设计或者非常入去,但系都坐得舒服嘅,特别系佢杯茶,都几好饮餐牌都几吸引,基本上都有图片辅助灯校成本书仔咁样,有埋日文喺上面,感觉搞到好似去咗日本咁等我介绍一下今晚我哋拣咗啲咩食物先,先有呢个刺身拼盘,佢一共有五款刺身,分别有三文鱼,吞拿鱼,甜虾,油甘鱼及帆立贝。整体来讲,五款刺身都好新鲜,虽然唔算太大块,或者非常厚切,但系如果想食下刺身做头盘,都系一个好选择之后有呢个小食,如果食日本菜, 例如居酒屋果d,我一定会叫呢个,佢系烧鸡泡鱼干,佢系一道非常之好嘅小食之余,如果三五知己倾偈,或者饮酒,呢一款绝对系一款最佳小食之一,做得唔错,烧得好好食,唔算太干身,又唔会太硬,味道非常香浓,非常惹味,慢慢食,真系好唔错之后就有呢一大个 牛肉寿喜烧锅,我个人都几钟意食寿喜烧,因为好似打边炉咁,再d野滚熟,重点系有只日本蛋比你沾点黎食!真系好鬼正佢呢个牛肉寿喜烧锅都唔错,分量正常,入面有冬菇,豆腐娃娃菜等
佢呢个牛肉寿喜烧锅都唔错,分量正常,入面有冬菇,豆腐娃娃菜等配料,作为重点既牛肉,食起上嚟一啲都唔韧,虽然味道唔算好香浓,但系点咗蛋汁,完全将牛肉嘅口感提升,系咪望落都好吸引呢
跟住就有一系列嘅烧物,成个构图都非常吸引,我觉得呢度嘅烧物都做得几好,左边有烧牛脷,中间有大大条嘅原条汁烧九州枪鱿鱼,烧冲绳菠萝及免治鸡肉棒
免治鸡肉棒可以讲系有日式串烧,就会有佢嘅出现,我自己非常喜欢呢一道菜,因为冇骨之余,口感够晒爽口,加上沾点埋日本可以生食用嘅鸡蛋,佢哋𠮶种配合嘅程度,真系难以形容
呢个粟米都几有惊喜,佢系蒜香粟米,唔系普通嘅就咁烧粟米,最主要系佢上面洒有蒜粉,亦有少少椰丝,所以食起嚟,比普通烧粟米更加香口,都几特别
另外我觉得同样出色嘅有呢个牛舌串,大家见到佢系厚烧牛脷,出面烧得非常靓之余,真系非常厚切,而且仍然有肉汁流出,食起嚟,非常爽口弹牙,而且唔韧,都做得唔错
最后我哋就叫埋呢一个幸福烧鸡半只,可能你会问,点解会喺呢度食好似鹌鹑咁嘅烧鸡,其实有乜嘢特别?呢一个可以讲系餐厅其中一个招牌菜,如果钟意食烧鸡嘅朋友,其实都值得一试
可能你会觉得佢平平无奇,但系如果你将只烧鸡切开,你会发现大量肉汁流出,食起嚟,非常嫩滑,𠮶种嫩滑嘅程度,普通嘅烧鸡,一定唔会比到你之余,可以讲系外脆内软,出面嘅皮,烧至金黄色,非常脆口,入面嘅肉质,真系非常滑!其实都几有惊喜,而且食完之后,感觉都几难忘