2020-03-17
今日刚好休息,然后约朋友去太古附近行下街,顺便行下Aeon,没有撞正星期三,买不到Aeon星期三的特价货品,然后我地周围行下睇下有咩好食,太古附近食肆都好多,我地就简左间食拉面既,系Aeon上面。茶神别天房睇落虽然吾系好大间铺,但是麻雀虽小,五脏俱全,用餐地方隔离就见到个厨房。除左有拉面食,仲有班戟食,我地睇睇餐牌之后,我地决定叫拉面套餐连小食。我就叫左个虾味噌豚骨汤面,连小龙虾蟹子沙律。卖相几好,同我地系日本食到既拉面都相差无几,首先先饮一淡汤先,汤头浓郁,也带有豚骨味道,系几好饮既,系日本拉面汤头中属于正常口味那种,加埋虾干一齐饮会比较好虾味。蛋有一只,吾系比半只溏心蛋,我觉得呢方面系几大方。碗边紫菜如果比较脆口一点,配埋拉面食会比较香口。台面有好几样自己选配既配料,比我地简落咩,同时我都见到有官方建议落既配料餐单系座位旁边,我就落左d蒜蓉同七味粉,七味粉不过不失,没有很辣的感觉,反而辣芽菜比较辣口,比较野味。钟意辣既朋友可以试下。拉面既面都好弹牙,我食得比较慢,食到最后d面都无话林晒,加以碗内附很多既粟米粒,粟米粉清爽既口感可以中和拉面既味道,虽然相对黎讲我会比较钟意重口味一点既
拉面既面都好弹牙,我食得比较慢,食到最后d面都无话林晒,加以碗内附很多既粟米粒,粟米粉清爽既口感可以中和拉面既味道,虽然相对黎讲我会比较钟意重口味一点既拉面,但系呢种中和油腻既感觉都吾错。不得不提既系佢既青葱食落吾会好辣口,虽然我钟意食葱花,但系有阵时葱花太过辣口,食完会个口仲有好大阵味,而且口感相对无甘好,佢拉面上既葱花吾辣口又好容易入口,认真吾错。
小食方面我同朋友share,我叫左沙律,佢就叫饺子,饺子就还可以,比较普通的菜肉饺子,配醋加酱油。沙律相对比较出色,配旁边附既紫菜包住黎食,少少酸,带有一点蟹子,一咬会爆汁果种,有几旧既龙虾仔,弹牙,配搭起来相对饺子黎讲好食。
我朋友叫了个豚骨拉面,正常既豚骨拉面,相对佢系屋企附近其他地方食既拉面好食好多。
总结黎讲,呢间食拉面的确系吾错,下次有机会要试埋个班戟先得。加埋佢台上有水自已倒黎饮,吾洗话下下要叫店员倒水,仲有佢台试既拉面配菜酱料都好多选择,可以做出吾同人口味既拉面,可以满足现代人各有不同口味既选择。