2020-11-06
📍#狸屋台屋📍#Yataiya🇭🇰香港太古太古城星辉台天星阁地下1004B号舖🇭🇰 Shop 1004B, G/F, Tai Koo Shing,, Tai Koo, HK🌐太古#MFJ太古 #MFJ日本菜#MFJ_TaiKoo #MFJ_JapaneseFood人均消费: HKD322味道: 👅👅👅卖相: 👀👀👀👀价格: 💰💰💰环境: 🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️回头率: 🔆🔆Bookmark咗几年的日本菜终于肯走去试🤣位置系太古城外面的住宅区里面,由中心行过寿5-10分钟左右,都算易揾👌🏻餐厅环境都真系几日式,东区黎讲都算少,装潢主要以木系为主,感觉好舒服,有好多剑道嘅野几有趣餐牌选择算多,价钱中上 ⁉️茗茶🍵$8 X 4⭐️前菜🐚 $18 X 2话说我好少食日本野会收茶芥同前菜钱😅要好好纪录下😂📜自选二人餐 $408二人餐有沙律二选一,寿司/刺身二选一,主食十二选二,但有啲要加钱⭐️有机菜蕃茄沙律🥗拣咗有机菜蕃茄沙律,啲菜系真系好爽脆的,蕃茄好甜好靓,个沙律汁有啲胡椒香,十分开胃👍🏻⭐️精选五色杂锦鱼生拼盘🍱寿司得8款所以拣咗鱼生拼盘,鱼生有:🔴三文鱼: 三文鱼真系好难评分
📍#Yataiya
服务: 👨🏻👨🏻👨🏻
性价比: ⭐️⭐️
回头率: 🔆🔆
Bookmark咗几年的日本菜终于肯走去试🤣
餐牌选择算多,价钱中上
⁉️茗茶🍵$8 X 4
⭐️前菜🐚 $18 X 2
话说我好少食日本野会收茶芥同前菜钱😅
要好好纪录下😂
📜自选二人餐 $408
⭐️有机菜蕃茄沙律🥗
⭐️精选五色杂锦鱼生拼盘🍱
寿司得8款所以拣咗鱼生拼盘,鱼生有:
🔴三文鱼: 三文鱼真系好难评分,厚切ok啦😂
🟠油甘鱼: 好厚口感好油脂香,食到满口油香
🟡剑鱼腩: 脂肪感可以,肉质软柔
🟢八爪鱼: 八爪鱼算几大块,都爽口嘅
🔵鲷鱼: 好少套餐的刺身有鲷鱼,清淡略嫌唔够肥
💯银雪鱼西京烧🐟+$40
西京烧单点差不多要$200(好似)作为一个精明既消费者紧系系套餐加钱点😆
唔系讲笑,真系超级好食!
鱼肉滑油脂香就一定唔洗讲啦!
重点系个西京烧酱汁,烧好入味好香但又唔盖过鱼味,真系个个争住食🤤
推介✅
⭐️北海道海胆炒饭
本来唔太期望的,所以有少许惊喜!
当然系大大粒海胆粒,但的确好有海胆味,加埋鸡蛋香,个饭比我想像中好!
系略嫌有少少唔够干爽
🆗精选杂锦寿司拼盘🍣 $280
佢餐牌全部都系杂锦拼盘,但问佢佢又答唔到有咩寿司,所以点咗个最平嘅😂
🔴赤贝寿司
🟣油甘鱼寿司
⚫️剑鱼腩寿司
⚪️鲷鱼寿司
🟤吞拿鱼蓉小卷
寿司都可以,算新鲜嘅,不过比较普通同个刺身拼盘差不多,系已经占咗个套餐嘅3/4价钱,$280唔太抵食
⭐️列吉大虾卷🍤 $100
好少「火龙卷」去到成旧水一碟😂
不过虾炸得几好味,超级多蟹籽,再蘸蛋黄酱好好味
👎🏻豚肉面豉汤拉面 🍜 $75
个汤底嘅味唔似面豉味,但讲唔出咩味😅
豚肉可以,可惜个拉面唔得,好似食紧油面咁🙈
⭐️💯烧鸡泡鱼肝🐡 $75
真提少细碟得可怜😅
但味林好多所以超级入味!热辣辣送酒一流!
⭐️Orion Beer 🍺 $58
$58一支大支都几抵饮🥴
按质素算可以,除咗拉面其他都可以
但以性价比来计就普通,唔算好抵食,3大1小每人$322,但其实食唔饱,所以始终依个价钱会期望好啲
不过原来有咁多餐厅系附近,然后又发现新目标🤩
#sashimi #sushi #ramen #seafood #iloveseafood #seaurchin
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相机食先 #食好西 #吃货 #香港美食指南 #香港美食