2019-01-09
我系港岛人,住咗鲗鱼涌成20年,自从有吉之岛即系而家Aeon之后,食肆通常都系连锁快餐食,食来食去都系𠮶啲,冇乜新意。最近见到康怡广场有间新铺头装修,冇面写住金记餐厅,哗发达啦太古区终于有好嘅茶餐厅啦。开张冇几耐,我就先到为食啦,新餐厅人流超多,等咗半个钟至有位,咁先证明呢区几旺啊,点解咁耐都未有一间好啲嘅茶餐厅嘅。记得金记系之前筲箕湾𠮶度有第一间,最出名系焗猪扒饭,而家新老板佢秉承左金记精神,越做越旺越开越多分店,选址喺太古康怡广场,值得投资,呢区啲人好舍得食。餐厅装修得几有特色,有香港怀旧风情,餐牌选择好多,中西合璧,我叫咗牛扒铁板餐加罗宋汤,朋友叫咗焗猪扒饭配热杏霜。是晚人好多,不得不赞侍应们反应好快,亦好有礼貌,金牌猪扒饭果然冇令我失望,好食个大X乐好多,猪扒厚切炒饭底茄汁浓郁,大大份,食唔晒仲打包添。而我就食牛扒铁板餐,好耐冇食个港式铁板,呢度港式铁板又唔差㖞,牛柳热辣辣,肉质鲜美,再配埋个港式罗宋汤,perfect!希望金记食品质素一直保持着,越做越旺!
是晚人好多,不得不赞 侍应们反应好快,亦好有礼貌,金牌猪扒饭果然冇令我失望,好食个大X乐好多,猪扒厚切炒饭底茄汁浓郁,大大份,食唔晒仲打包添。
希望金记食品质素一直保持着,越做越旺!