2024-08-26
最近喺太和发现咗一间隐世韩国餐厅,叫做「Cafe 首尔」,呢度嘅食物唔单止好味,价钱更加系超平,性价比高到唔信!呢次我叫咗无骨蜜糖酱油炸鸡、传统紫菜饭同韩式粉丝,等我分享下呢次嘅体验啦!🐔无骨蜜糖酱油炸鸡 $85呢道炸鸡真系令人无法抗拒!鸡肉外层炸得金黄酥脆,口感非常爽脆,每一啖都感受到𠮶层薄薄嘅脆皮,里面嘅鸡肉仲保持住多汁嫩滑。蜜糖酱油嘅甜味同咸香完美结合,酱汁唔会过多,啱啱好包住喺鸡块表面,每一啖都系幸福嘅滋味。再加上撒喺表面嘅白芝麻,增添咗香气同口感,真系一个试过就返唔到转头嘅美食!🍙传统紫菜饭 $48呢盘紫菜饭真系令我有种返到首尔街头嘅感觉。紫菜包住醋饭,内馅丰富,有火腿、蛋条、菠菜、蟹柳同埋腌黄瓜,口感层次丰富。每一啖都有唔同嘅惊喜,酸甜嘅醋饭同咸香嘅内馅搭配得非常和谐。特别系蒜味同芝麻嘅香气喺口中久久唔散,呢道紫菜饭真系无论单食定系搭配其他菜式都非常百搭。🍜韩式粉丝 $53呢道韩式粉丝系我呢餐嘅另一个亮点!粉丝嘅质感Q弹,非常入味,而且唔会因为吸收咗酱汁而变得软烂。入面搭配咗薄切牛肉、菠菜同埋胡萝卜丝,味道非常丰富。酱料嘅味道偏甜,但又唔会抢咗食材本身嘅鲜味。食嘅时候感觉每
🐔无骨蜜糖酱油炸鸡 $85
🍙传统紫菜饭 $48
🍜韩式粉丝 $53
呢道韩式粉丝系我呢餐嘅另一个亮点!粉丝嘅质感Q弹,非常入味,而且唔会因为吸收咗酱汁而变得软烂。入面搭配咗薄切牛肉、菠菜同埋胡萝卜丝,味道非常丰富。酱料嘅味道偏甜,但又唔会抢咗食材本身嘅鲜味。食嘅时候感觉每一条粉丝都吸收咗满满嘅酱汁,再加埋芝麻嘅点缀,令成道菜更加香气扑鼻。
总结嚟讲,「Cafe 首尔」真系一间非常值得推荐嘅韩国餐厅,无论系味道定系价钱都令人满意。下次再嚟太和嘅话,呢度无疑会系我嘅首选!💯
Cafe首尔
地址: 大埔翠怡街3号翠怡花园B座地下8号舖