今日黎到位于太子嘅烚时滚动动 一听个名就知系打边炉啦🍲 而餐牌上面有唔同嘅汤底选择 但系一进店扑鼻而来就系椰子香味 原来大家都一面倒拣左椰子鸡煲 睇黎应该有过人之处 所以我地都唔执输拣咗椰子鸡煲🥥🐥全店嘅器皿都系用宫廷风 感觉好华丽 例如酱料盘 就系一个九宫格 比我地自由配搭 有辣椒 蒜蓉 葱 芫荽 炸蒜 青柠等等 可以调配出自己钟意嘅口味🧄🌶️🍋🔅椰子鸡锅(壹只)$238椰子汤底非常清澈 有红枣杞子等配料 所以系食完唔会热气嘅边炉 鸡件斩得好靓好干净 可以砌返好一只鸡嘅型状 肉厚脂肪少 就算滚耐左都仲系好滑 鸡皮同肉质好有弹性 同埋我最怕食鸡件斩到好多骨碎 但系呢度无呢个问题 可以大大啖食🥢🥰我地另外仲加左最索汁嘅必点配菜 包括有娃娃菜(半份$28) 即制响铃 (一份$58)同埋竹笙(半份$28) 全部都好新鲜 份量都足够🥬 响铃我平时唔会食包装果d 因为唔脆又有浸油味 但系出街打边炉有嘅话我地都会叫 比较之下呢度嘅响铃睇外型上就系king size 厚身d 但真系超级脆 必点👍🏻✨特别要提嘅系呢度嘅人情味 虽然唔系倾左好耐但系感觉佢地系一家人❤️ 招呼我地嘅婆婆不时睇吓我地有咩需要🧑🏼

🔅椰子鸡锅(壹只)$238

特别要提嘅系呢度嘅人情味 虽然唔系倾左好耐但系感觉佢地系一家人❤️ 招呼我地嘅婆婆不时睇吓我地有咩需要🧑🏼‍🦳又比左个油隔我地 不时提醒要清走d 油 而呢个油隔系非常之重要 因为汤底喺开始食嘅时候就系香甜嘅椰青水 但系一路食嘅过程 唔同食材嘅精华就会变成浓郁嘅老火鸡汤 由于成个汤系饮得嘅关系 所以要清走多余嘅脂肪先饮得健康 我地打完边炉最后系成煲饮到干干净净😋

🍽️烚时.滚动
📍 太子砵兰街369号基隆大厦地下及一楼
(港铁太子站C2出口 步行1分钟)

2023-07-31
  • 椰子鸡煲