现在有历史价值的小店已经买少见少, 尤其系餐厅, 大多都已经消失了, 有一晚行过太子区, 发现有间几十年历史的茶餐厅灯光很光猛, 吸引到我注视, 就同个朋友走入去食个晚饭, 见到餐牌标榜有十二大名招牌菜, 而且价钱又非常亲民, 于是就叫了几款试下, 以味道来讲已经超出非一般茶餐厅水准,现在已经很难揾到咁嘅餐厅 😃晚餐:🥣 无味精老火例汤当晚例汤系花生眉豆煲鸡脚, 老板讲明系无味精, 饮落去就知道真系无味精, 汤又够火喉, 重点汤渣又够晒入味 👍🏼😋🐓 招牌客家沙姜盐焗滑鸡 $65鸡肉好入味又够滑, 咬落去完全不韧, 超出一般茶餐厅水准 👍🏼🐟 凉瓜尖椒炒黄鳝片 $67凉瓜炒得非常入味, 而黄鳝片超级爽口, 一入口就知系新鲜材料, 简直系惊喜 🤩🪿 冬菇海鲍片扣鹅掌 $70估唔到嘅系, 竟然喺呢啲地方都有呢款菜式, 鹅掌炆得好淋, 芡汁又够入味, 真系有点超乎想像 😍🦐 海味节瓜海中虾粉丝煲 $67虾够新鲜, 咬落去虾肉完全没有梅嘅感觉, 粉丝又够入味, 拍得住酒家水准 👍🏼🐚 姜葱炒大生蚝 $88每只生蚝都很大只, 份量都几足, 都有5-6只, 炒得好入味, 每只都很新鲜够晒蚝味, 简

晚餐:

🥣 无味精老火例汤

🐓 招牌客家沙姜盐焗滑鸡 $65

🐟 凉瓜尖椒炒黄鳝片 $67

🪿 冬菇海鲍片扣鹅掌 $70

🦐 海味节瓜海中虾粉丝煲 $67

🐚 姜葱炒大生蚝 $88
每只生蚝都很大只, 份量都几足, 都有5-6只, 炒得好入味, 每只都很新鲜够晒蚝味, 简值超值 😋

食物:★★★★☆
环境:★★★☆☆