2024-11-30
真汉子新鲜热辣,试咗一间新开嘅素食餐厅,叫做「四月初八」,前身为「佛手柑素食」。😄晚巿有十多款小菜选择,我问老板娘边款好食啦,佢就话款款都好㗎,所以叫精品素食,okay 😆。凭直觉就叫咗「梅菜猴头菇蒸豆腐」$88,送白饭,加咗 $10 要素翅酸辣汤,另外叫咗小食「燕麦叉烧包」$26。🥯个酸辣汤基本上系碗仔翅嚟,不过加咗少少酸味,配料有木耳,豆腐丝,笋,唔系好食到有素翅,不过我钟意佢个汤唔会煮到好杰。听到有个客人话唔够酸,其实我觉得系好味嘅,只要唔当佢系酸辣汤咁饮就 ok。👌🏻唔知几时开始叉烧包兴加燕麦。个包比较细个,几松软,馅唔多,味道都算好。😊到主菜喇,见到平时做主角嘅猴头菇软弱咁滩咗响豆腐上面,不禁有啲唏嘘,心谂,唔炸又唔重口味嘅猴头菇,点会有运行呢?😭一边食,一边谂边个设计呢个咁骑呢嘅组合 😅,咦,块猴头菇咁好味嘅?有啲烟韧,又好鲜味。呢刻我谂通咗喇,佢系扮紧带子呀~~~~。🥹 无论口感同调味都超似食紧带子蒸豆腐,边个咁聪明谂到呢个做法㗎,太劲喇~~~。😭冷静返,讲返梅菜同豆腐先,呢个组合当然系冇得输㗎啦,好好味又好送饭。😋见仲有胃口,好想试云吞,老板娘话系港式云吞,我本来想食剩
见仲有胃口,好想试云吞,老板娘话系港式云吞,我本来想食剩汤云吞,但老板娘推介话炸云吞好好食,佢自己好钟意食,咁我就即管试吓。☺️
即炸当然好香脆啦,炸法同味道都好港式,好似细个果阵食到嘅炸云吞风味,不过我就觉得有啲贵。💲💸
问咗老板娘,所有食物都冇五辛,如非写明有蛋就系纯素,但如果菜式有素肉就要再个别问佢哋。呢度地点好方便,一出太子站 D 出口行一阵就到,大家都不妨嚟试下新嘢啦。🤗