2019-02-08
今晚与美人趁住农历新年假期前嚟到太子“牧羊少年咖啡.茶.酒馆”吃晚饭,其实餐厅不单只饮咖啡咁普通,佢哋仲有食物同甜品架。餐厅常常都座无虚席,成日full house今晚系平日都已经坐满成间餐厅。食物方面叫咗个「 肉酱蘑菇贝壳粉」, 肉酱味刚好有好香浓嘅芝士番茄香,贝壳粉烟烟靭靭,而且仲唔会太干,口感非常好。另外叫了「 日式南蛮猪扒咖哩饭」, 咖哩系日式风味,甜甜地带点点咖哩嘅辣味, 南蛮猪扒即系吉列猪扒, 猪扒非常厚肉松化, 而且炸粉不厚相当脆口,份量仲刚刚好,唔会食到太饱滞。配埋个甜品日落巴黎,即叫即制等待时间约15分钟, 香蕉味刚好熟香甜, 格仔饼有蛋香味,外脆内软,点上朱古力酱同朱古力雪糕超美味。饮品都唔错, 我哋叫了夏日之吻及双莓薄荷梳打,味道十分清新,食饱饮杯清新饮品,令人解腻醒神。