2023-04-12
早两日lunch想食越南野,行经太子见到呢间火五越式牛肉粉专门店有唔少人排紧队,于是我望下menu见到佢佐敦都有分店咁劲,所以就排埋一份试下,好彩只系排咗15分钟左右就有位佢有一人餐包一碗粉、小食同饮品,但套餐嘅主食选择较少,所以我同朋友最后都系散叫🌟火五火车头牛肉汤粉汤粉有得拣河粉同檬粉,我就试咗河粉,真系用越南嘅河粉,所以口感比较厚实,而汤底非常鲜甜,唔似有味精配料就有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、札肉,牛肉味浓,口感细腻,而牛丸更加系爆汁,好正🌟香茅美国黑毛猪扒捞檬猪扒好大块,好重香茅味,腌得好淋,亦都烤得恰到好处,配埋捞檬酱汁同爽口嘅檬粉,好有越南风味🌟丝网凤尾虾春卷(4件)春卷外皮炸得好酥脆而且唔油,入面包住嘅凤尾虾仲好新鲜🌟冻越式香滑浓咖啡🌟冻越南三色冰越式咖啡配合番香港人嘅口味,冇落过多炼奶搞到太甜,而越南三色冰嘅椰汁好好饮,同啲食物好夹呢间整体都唔错,值得一试
🌟火五火车头牛肉汤粉
🌟香茅美国黑毛猪扒捞檬
🌟丝网凤尾虾春卷(4件)
春卷外皮炸得好酥脆而且唔油,入面包住嘅凤尾虾仲好新鲜
🌟冻越式香滑浓咖啡
🌟冻越南三色冰
呢间整体都唔错,值得一试