2023-01-24
年廿八约朋友食饭,朋友推介位于深水埗的桂月。餐厅名字看似诗情画意,但其实喺主打怀旧工业风的多国菜酒吧,一入内已经见到有个充满特色的开放式吧台,墙上挂满黑胶唱片,配上餐厅播放嘅怀旧金曲,复古味道十足。<两人套餐> $568此为星期五至日及公众假期前夕的价钱。前菜有凯撒沙律同埋南瓜汤。配料丰富,除咗有蒜蓉面包粒、烟肉碎,仲有唔少芝士碎,调味得宜。南瓜汤creamy质素正常。香烤柠檬玛利法国春鸡香辣鲜蚬意大利粉+$30主食分别拣咗香烤柠檬玛利法国春鸡&香辣鲜蚬意大利粉。法国春鸡肉质滑嫩,切开肉汁不断渗出嚟,连平时食落较嚡的鸡胸部位都觉得几嫩滑,厨师功夫到位。另外我哋额外加$30叫咗香辣鲜蚬意大利粉,其实唔算好辣,意粉爽口,酱汁轻盈,正好能突出蚬肉鲜味。厨师推介甜品我哋拣咗厨师推介甜品,就系2个慕丝cake+曲奇雪糕,味道不过不失。Cranberry juice二人餐本身包埋soft drinks,叫Mocktails就要加多$30,而叫Cocktails 同其他餐酒就收番正价。cranberry juice 口感偏酸甜,清新开胃。
此为星期五至日及公众假期前夕的价钱。前菜有凯撒沙律同埋南瓜汤。配料丰富,除咗有蒜蓉面包粒、烟肉碎,仲有唔少芝士碎,调味得宜。南瓜汤creamy质素正常。 香烤柠檬玛利法国春鸡
香辣鲜蚬意大利粉+$30
厨师推介甜品
我哋拣咗厨师推介甜品,就系2个慕丝cake+曲奇雪糕,味道不过不失。 Cranberry juice