2018-06-18 106 浏览
「今晚食咩好」一直都系千古难题黎,尤其系我呢种有选择困难症既人。呢晚我同另一个朋友又遇到呢个难题啦,不过据闻太子呢两三年开左好多新野食,去个头打个转,应该唔难揾到答案。系地铁站一出黎,就离远见到有间餐厅门口放左张枱做摆设,上面有收音机,担紧遮既猫头鹰,仲有个旋转木马转紧,洋溢紧一股童真既味道。行去餐厅门口望入去,里面坐无虚席,咁多人食应该自有引人入胜之处。反正未食过,咁岩有位唔使等,咁就不如一试了~典型既西餐为主既Café,个MENU仲好有心思咁有个立体折纸既蛋糕,配埋柔和既音乐同精致既装修,成间餐厅都有浓厚既愉快轻松气氛,难怪隔离枱放工的OL姐姐们倾得咁畅快。我叫左个晚餐SET,升级左特饮同CAKE,$200楼下有汤有野饮有甜品,算几抵食。同朋友再加几个小食,务求要满载而归!价钱唔系问题,我更加关心既系食物既质素到底如何。打头阵既忌廉汤,浓度合适得黎又均匀,就咁闻都有好浓忌廉香味,再落D黑椒系面,两种味道既化学作用非常奏效。试饮一口,香浓creamy口感加上黑椒既微辛,系令人振奋既美味。我忍住岩岩出锅既热度,一啖接一啖咁吞哂碗汤,爽!舌头炙热到有点痛之际,救星黎啦──玫瑰益力多梳打正
舌头炙热到有点痛之际,救星黎啦──玫瑰益力多梳打正式登场!白色既梳打配上紫桃色花瓣,外观已经加好多分。味道更为精彩,益力多本身酸甜味道就同梳打非常合拍,刺激但又顺滑既口感,加上玫瑰风味,好似系甜同酸之间挣扎紧同时,一股清新既小确幸。
再黎细评各项食物。田园沙律配料几新鲜,沙律汁系浓味醋调配而成,整体食起来清脆爽口。黑松露薯条落既系货真价实既黑松露颗粒,而佢地都掌握到精髓,落少少就够味。薯条炸到香脆可口,但又冇油益味,证明掌握火候及时间恰到好处。芝麻鸡翼入口松化,脆皮配上多汁鸡肉,加上秘制调味料炸制,非常可口。墨鱼饼就偏向有咬口D,炸皮咬落去先有「卡滋」既响声,之后系接踵而来既饼、墨鱼颗粒同酱汁,配上甜酸酱味道,激发浓郁香味,口感十分丰富。轮到最后主食蟹肉蟹棒南瓜汁烩意大利饭,而南瓜同蟹味既组合虽然听落奇怪,但又出奇地夹。意大利饭香浓顺滑,南瓜甜味加上忌廉配合意大利饭制作方法闷焗出非常浓既香味,加上蟹籽系口中破裂既口感,为成道菜画龙点晴,相当充实有趣。
完美既一餐点可以少左甜品呢!我叫左大理石芝士蛋糕,仲有只猫咪伴碟陪我食添!蛋糕质素唔错,浓郁厚实,甜味满点,入面又唔会太干唔会散,整体上做得唔错。一路望住佢一路食,仲有种讲唔出既亲切感。
个人觉得呢间CAFÉ值得推荐,不论食物味道,气氛定服务,都相当有质素。有机会一定会再试!
忌廉汤
玫瑰益力多梳打