太子港式怀旧铁板餐厅— 金翠餐厅.餐厅环境装修用左怀旧做主题,有好多五光十色既霓红灯灯牌,价钱都好贴地,落单用QR Code,今日我哋两个人就叫左一份扒餐,一份下午茶餐🥰 .📍 美式杂扒餐 $102 + $3 扒餐跟红/白汤+牛油餐包,仲有咖啡或茶!我哋就简左红汤,冻柠茶!萝宋汤热辣辣又大大碗,入面有好多蔬菜,带微辣🌶️,开胃好饮👍🏻 餐包都绝对唔马虎,热辣辣又软熟,配埋牛油🧈食,正🤤 .饮完汤,食完餐包🍞,就要上主菜啦😍 Staff会首先问你要洋葱汁🧅定黑椒汁,我就简左黑椒汁🙋🏻‍♀️!然后再俾张大纸巾你遮一遮,以防弹到!! 沙~ 系热辣辣既铁板上面淋上浓郁既黑椒汁,闻到都好想食🤤 扒类份量好多,猪扒🐽软嫩多汁,有肉香,鸡扒🐥细滑饱满,牛扒🐮偏薄,但系都唔会overcook!配上波浪型薯条🍟、少少蔬菜🥬同厨师肠,好满足🤤🫢 .值得一赞既系,佢把扒刀🔪几利,同出面啲铁板餐厅真系有唔同👍🏻👍🏻👍🏻. 食完正餐,仲有甜品😍 系啫喱加花奶,我就叫左多花奶,超级童年回忆😮‍💨💕 呢个啫喱虽然易整,但系系出面已经揾唔到既嘢~.📍 生炸鸡脾配半份西多士,跟红豆冰 $62 生炸鸡髀金黄香脆,外皮炸到好香
太子港式怀旧铁板餐厅— 金翠餐厅

📍 美式杂扒餐 $102 + $3
扒餐跟红/白汤+牛油餐包,仲有咖啡或茶!
我哋就简左红汤,冻柠茶!
饮完汤,食完餐包🍞,就要上主菜啦😍
Staff会首先问你要洋葱汁🧅定黑椒汁,
我就简左黑椒汁🙋🏻‍♀️!
然后再俾张大纸巾你遮一遮,以防弹到!!
沙~ 系热辣辣既铁板上面淋上浓郁既黑椒汁,
闻到都好想食🤤
值得一赞既系,佢把扒刀🔪几利,
同出面啲铁板餐厅真系有唔同👍🏻👍🏻👍🏻

食完正餐,仲有甜品😍
系啫喱加花奶,我就叫左多花奶,
超级童年回忆😮‍💨💕 呢个啫喱虽然易整,
但系系出面已经揾唔到既嘢~
📍 生炸鸡脾配半份西多士,跟红豆冰 $62

炸鸡髀金黄香脆,外皮炸到好香脆,肉质嫩滑,带咸香味!咬落去仲听到酥脆嘅声音,卡搽🤭🤣
西多士外层炸到金黄色,金黄既牛油🧈半溶状态,夹心既花生酱🥜好浓郁,再淋上糖浆🍯,真系超级邪恶😈!食落超浓蛋香🍳味😍🤤
再饮翻杯红豆冰
香甜既红豆蓉🫘配上幼滑淡奶,好饮,
不过如果多翻少少冰🧊就好啦,略略🤏🏽唔够冻!
Overall, 环境舒服有气氛,六点后仲会熄减啲灯,增加情调🤭 食物质素方面,唔错,而且份量好大,我地两个人叫左一份扒餐,一份下午茶餐,已经食到好饱,捧住个肚走!d staff都好有礼貌,而且价钱合理,绝对系会回头既一间港式铁板餐厅,间中怀旧下都真系几有Feel🥰
食物:8/10
环境:8.5/10
服务:9/10
抵食度:8/10
回头度:8.5/10

=========================
📍 金翠餐厅 (太子)
太子弥敦道749号地舖
=========================
#香港 #食评 #太子 #吃货 #港式扒房 #金翠餐厅 #港式茶餐厅 #茶餐厅 #下午茶 #打卡 #吃货 #yob吃到太子 #hkig #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #foodie #foodiehk #hongkongfoodie #chachaanteng #afternoontea #hongkong #princeedward
2024-10-19