2015-01-13
这家由日本而来既太阳蕃茄拉面于去年10月左右开业,位置在新都城二期较偏既位置(戏院楼上𠮶层),刚开始看其卖相,好有fusion既感觉... 以为是以做西式意粉既方法来煮拉面,对fusion冇好感既夫妻我俩冇谂过嚟试。是晚原意吃Shabu Shabu,但有感旅行回来后迟迟未调整饮食份量﹐食梗中药既老公又正戒牛,所以便提议老公不如嚟试下啦!嚟到食店门口,店内除店员外了无一人,我们驻足店外先翻阅餐牌,店员好热情有礼介绍并邀请我们入内,横竖谂唔到其他(冇咁heavy既)选择,我们便入去了!食店地方不算很大,大概坐40多人左右,装潢以简约木系为主,显得地方宽敞,座位与座位之间距离尚可。翻开餐牌,可选择既食物唔多,各式蕃茄汤底拉面为招牌,另有鸡骨汤及豚骨汤既拉面三两款,饭类如鳗鱼饭﹑野菌饭又系三两款,小吃款式大路,选择也不多,如煎饺子﹑唐扬炸鸡块﹑芝士年糕﹑日本南瓜薯饼等,较特别既有柚子烧比目鱼,甜品方面,我只记得有抹茶布丁及抹茶大福,未点餐前我是想两样都吃的,店员话可以之后才加,所以我地先落主食,老公知我想影招牌芝士拉面($75)既相,所以拣了这个(其实佢较爱普通猪骨汤的),而我因为唔食蕃茄,又
嚟到食店门口,店内除店员外了无一人,我们驻足店外先翻阅餐牌,店员好热情有礼介绍并邀请我们入内,横竖谂唔到其他(冇咁heavy既)选择,我们便入去了!食店地方不算很大,大概坐40多人左右,装潢以简约木系为主,显得地方宽敞,座位与座位之间距离尚可。翻开餐牌,可选择既食物唔多,各式蕃茄汤底拉面为招牌,另有鸡骨汤及豚骨汤既拉面三两款,饭类如鳗鱼饭﹑野菌饭又系三两款,小吃款式大路,选择也不多,如煎饺子﹑唐扬炸鸡块﹑芝士年糕﹑日本南瓜薯饼等,较特别既有柚子烧比目鱼,甜品方面,我只记得有抹茶布丁及抹茶大福,未点餐前我是想两样都吃的,店员话可以之后才加,所以我地先落主食,老公知我想影招牌芝士拉面($75)既相,所以拣了这个(其实佢较爱普通猪骨汤的),而我因为唔食蕃茄,又爱黑蒜,所以就点了黑蒜豚骨拉面($75),再加一客炸鸡($38)及烧比目鱼($48)。
拉面嚟得好快,太阳蕃茄芝士拉面先来,火红既汤底上面有一座芝士山,侧边有少少绿色小棠菜外露,色彩丰富,卖相不俗,这时我才发现太阳原来唔系指太阳蛋,而好似系蕃茄个名呢!每碗均有三只蕃茄,所以汤里有大量茄蓉。讲回芝士拉面,芝士粉像平时绿色樽身既芝士粉,加热(汤/汁)后会变得杰身,芝士味浓,跟蕃茄汤及面很夹,但面反而同蕃茄汤融和唔到,犹幸这店大厨处理幼身面做得不错,面身软硬度适中,吃到尾段也不会过腍。而每碗蕃咖汤底既面(除了蚬及野菜外)均附设鸡肉,坊间少有,虽然口感层次增加了,但鸡肉没有调味,很淡,如果改为叉烧可能更佳。
黑蒜豚骨拉面紧随其后,除了紫菜,还有两片叉烧﹑笋﹑溏心蛋﹑葱及芽菜(最后两者已走),先呷一口汤,唔算太浓,黑蒜油亦不算油腻,跟拉面同吃整体不错,叉烧是偏瘦,带少少肥,做得尚算松化。面既份量虽不多,但边吃面边喝汤则刚刚好。
吃面既时候两款小吃也来了,炸鸡块色泽麻麻,唔够金黄,但出奇地外脆肉嫩,肉汁丰盈,好惊喜!沾沙律酱同吃一流!反而烧比目鱼调味过甜(可能所用既味醂偏甜吧),鱼亦没有鲜味,可以不试!
由于已很饱,所以只点了抹茶大福这甜品,一客两件,有挤花红豆蓉伴碟,红豆蓉很幼滑,偏甜,可中和抹茶既涩味。大福是雪冻的,内有抹茶忌廉,糯米外皮很烟韧,如果稍为多解冻一下,外软内冻兼滑,这就完美了!
整体而言,用餐环境舒适,店员服务很好,超级有礼,食物质素虽未至于超班,但喺这商场内没有吃拉面既地方,又或者咁讲,呢度冇质素较好既拉面,虽然此店定价不平,但如想近近地吃拉面,我觉得未尝不可!
题外话/补充资料:
要加一