2007-11-30
入到沙田,專登一試美國過江龍人氣Pizza店「Shakey’s」,標榜採用新鮮發酵麵糰同用手拍方法做餅,但食過真係不外如是,除咗Pizza外,其他嘢食都一樣唔好食,好失望。一行有大有細8個人,叫咗小食拼盤、凱撒沙律加三文魚、秘制燒肋骨、忌廉蟹肉卷、南瓜蔬菜意大利飯、深海龍皇(龍蝦Pizza)、雙子魔法(鴛鴦Pizza),埋單連加一$774,平均每個人成$97,飲埋嘢仲唔止呢個價添,貴得哩唔抵食,仲要唔好食!兼且地方細細排好多位,搞到好逼狹,還好嘅係D侍應都好有禮貌,招呼幾好!小食拼盤有雞翼、炸蝦、炸薯塊各4件,香口嘢不過無咩特別;凱撒沙律份量好少,所以叫咗兩客,味道都OK嘅!另外,個忌廉蟹肉卷不過不失啦,個人覺得意粉屋做得好食D。全晚最好食係個秘制燒肋骨同個深海龍皇(龍蝦Pizza),前者大件夾抵食,賣$88一客有成尺長燒豬肋骨,做得幾出色,燒得都好靚,香濃燒汁味,肉質又唔會話好乾,好似柴皮咁;而後者用澳洲龍蝦仔,連龍蝦頭同尾一齊上,賣相夠晒氣勢,雖然話用咗成隻龍蝦哩做餡,不過定價$198都偏貴,還好嘅係方形Pizza界開一格格,睇睇格格都有啖啖龍蝦肉,味道幾好,但又唔算話好大驚喜,仲
全晚最好食係個秘制燒肋骨同個深海龍皇(龍蝦Pizza),前者大件夾抵食,賣$88一客有成尺長燒豬肋骨,做得幾出色,燒得都好靚,香濃燒汁味,肉質又唔會話好乾,好似柴皮咁;而後者用澳洲龍蝦仔,連龍蝦頭同尾一齊上,賣相夠晒氣勢,雖然話用咗成隻龍蝦哩做餡,不過定價$198都偏貴,還好嘅係方形Pizza界開一格格,睇睇格格都有啖啖龍蝦肉,味道幾好,但又唔算話好大驚喜,仲有,龍蝦Pizza只有薄批,大家想試就要留意喇!
成晚最難食嘅係雙子魔法(鴛鴦Pizza)同南瓜蔬菜意大利飯。個鴛鴦Pizza顧名思義就即係一個Pizza有兩種口味,又有得揀厚批或薄批,今次揀咗喜客至尊(至尊)同黃金牧童(咖喱雞)味,兩款都唔好食,成個批都好鹹。尤其「咖喱雞」個邊,勁鹹之餘D咖喱雞好似落咗好多味精煮咁,好「渴」喉!至於個意大利飯就真係完全唔掂,仲呃鬼,首先佢個英文名叫Grilled Veggie Risotto,而餐牌張相有兩條大大條炭燒南瓜,點知哩到係一碟南瓜粒粒、蔬菜粒粒意大利飯,真係睇唔到邊部份Grilled過,一睇就知係貪快將D南瓜粒、蔬菜粒連意大利飯一齊煮。最失敗係D意大利飯,根本就未熟,叫個侍應換過一碟,佢都即時解釋話D飯係煙煙韌韌,我都知正常哩講D意大利飯應該咬落飯粒軟熟、黏口、煙韌、有口感,但佢個D飯粒嘅心直惰係硬實兼白色一大點,明顯就未煮熟,不過,再哩個碟叫好D,勉強可以,但都係一碟雜菜粒意大利飯,聞落無芝士香味,感覺係客太多,廚房趕出菜,急急咁煮完就算!食完都係本地薑Pizza Hut仲好!