2018-06-18
难得有连假,去左我妈屋企小休几日,顺便当渡假。对于我黎讲,蓝地嘅全部食肆我都未试过,充满新鲜感,去边间食都冇所谓。妈开头话去食农家菜,话果度好味又有甜品。但是日天气又热又晒,行到呢间重开店,妈就停左脚步,原来妈想食蒸鱼。结果妈就点左梅菜蒸鲩鱼饭,我就点左雪菜肉丝炆米,配热奶茶同例汤。梅菜蒸鲩鱼饭: 梅菜唔会好咸,但腌过食物少食为妙,鲩鱼好鲜,蒸到好滑,蒸到恰到好处。鱼汁豉油下一流。雪菜肉丝炆米: 虽然份量够晒大,炆米冇味,肉丝亦都冇味,连我妈试过都话冇味。雪菜应带少许咸味,虽腌菜少食好,但完全发挥唔到味。例汤系猪骨汤,食完冇口渴感,应冇落味精,虽未至于老火汤,都带少许鲜甜味。奶茶就冇乜特别,带少许苦涩味,一般而已。妈话下次食有关鱼嘅野,就可再食,其他就唔驶了。
奶茶就冇乜特别,带少许苦涩味,一般而已。
妈话下次食有关鱼嘅野,就可再食,其他就唔驶了。