2005-01-15
朋友牛一, 12个九龙人/新界相约在英皇道横巷的炳记。遗憾的是没有预先到openrice 收风......一入去, 好细间, 好地道(地茂?)......仲有, 外边明明系13、14度, 室内竟没有开窗, 好焗......好喇, 起菜1) 先来例汤螺片煲排骨--汤水好稀, 色淡, 几鲜味, 但一定唔系来自d汤料, 好明显系味精!(2) 炒白菜仔--不过不失(3) 豆豉鲮鱼油麦菜--平平无奇(4) 不知名的蒸蛋+豆腐--淡淡地, 味平平(5) 椒盐虾--椒盐好多, 令虾的表面好咸, 虾肉质地尚可, 好油炸feel, 劲热气(6) 班尾煲--全晚味道最好之作, 肉滑, 味鲜, 但班尾虽大, 肉就好少!(7) 八宝鸭--完全唔合格, 鸭身切开只见d料好稀同埋好湿, 完全食唔到鸭香! (我估系冰鲜鸭)(8) 糯米鸡--原只炸鸡内酿糯米饭, 饭没有半点鸡香或鸡油, 鸡肉干、鞋、而且淡, 鸡皮好干但都脆。我谂如果单叫炸鸡, 另叫糯米饭, 仲会好味d! (唔止一个朋友系咁谂)(9) 蚝饼--普通过普通, 最多50分(10) 绿豆沙--送o既! 但水准好低, 只食到"豆衣"而唔觉得豆蓉或豆肉, 明
好喇, 起菜:
(1) 先来例汤螺片煲排骨--汤水好稀, 色淡, 几鲜味, 但一定唔系来自d汤料, 好明显系味精!
(2) 炒白菜仔--不过不失
(3) 豆豉鲮鱼油麦菜--平平无奇
(4) 不知名的蒸蛋+豆腐--淡淡地, 味平平
(9) 蚝饼--普通过普通, 最多50分
(10) 绿豆沙--送o既! 但水准好低, 只食到"豆衣"而唔觉得豆蓉或豆肉, 明显沟左水, 好稀, 冇沙......
12个人, 只另叫4个白饭, 冇嗌酒水, 埋单$1468。我觉得一d都唔值。
最惨系: 隔离台劲煲烟, 好难顶!