2008-08-04
去Todai食左五次, 每次都系晚市. 觉得好好味, 所以都一值有支持, 今年去左三次, 上个星期再去, 食物质素令我好失望.上个星期二, 同朋友去食, 六点半钟入座. 因为有预订留座, 唔洗系外面等位. 如果唔系, 一系就坐埋D临时座位, 一系就等等等..........到有枱.以往几次去, 都恒常有呢D食物:生蚝:都觉得几好味, 几甜; 但今次冇蚝, 询问下话因为唔新鲜冇出, 变左焗 蚝, 而原先的生蚝位置则以调味过的青口仔取代(都几好味, 但都系另一 回事)阿拉斯加蟹脚:本人唔多好蟹, 但都觉得好味(有心理准备系会咸少少)焗虾, 焗蚝:前者个汁同只虾好夹, 好好味! 偶尔有只虾好削, 唔新鲜; 后者蚝真系唔好食海胆:好好味!!! 好靓, 好甜, 系橙黄色!!! 但今次去, 海胆本身已经唔新鲜, 系橙啡色, 糊仔咁, 卖相唔吸引, 而且味道唔好, 外面的紫菜已经冧晒, 似系 摆左好耐, 唔系头个批, 而系整晚都系咁.........好失望 鱼生:普普通通,
以往几次去, 都恒常有呢D食物:
回事)
鱼生:普普通通, 而且卖相不太吸引, 但可接受
鱼子(大大粒):星期五至日先有供应, 其他日子就只有一D fusion sushi先有几粒系面头,
而当晚所见的fusion sushi 上的鱼子系见到都唔想食, 一个字"霉"
龙虾仔:系热盆(类似铁板烧), 淋上轻芝士汁, 我认为麻麻地, 煮到只龙虾仔好韧,
同埋要排队, 头个批要等成10~15分钟!!!)
天妇罗:有虾, 蕃薯, 冬菇, 软壳蟹, etc.(去咁多次都唔会食, 睇住佢炸就觉得同街边
个兜万年油冇咩分别, 而且D天妇罗油淋淋咁)
甜品:雪糕有绿茶同朱古力; 雪芭有红莓同芒果; D蛋糕不过不失; 梳乎里都唔错,
得一只味(记得好似系云呢拿, 但都系要排队, 七点半后供应), 班戟有唔同
配料(红豆, 草莓, 蜜桃, cream, etc.), 但服务生整个个皮就真系mama day!
最欣赏系一口薄荷芝士(点完朱古力喷泉后就更加好味)
非酒精饮品二十元正, 无限添饮, 但觉得会因为挂住饮而食少好多野, 所以唔会要.结帐都系三百松D, 冇加价但食物方面, 不论质素同种类都同以前有出入, 食物种类少左, eg. 薄饼
可能有D食过Todai的朋友唔相信, 但我作为Todai的支持者都感到很失望.若果发挥到一贯准, 的确系抵食, 但我谂过一排先再会去食