一直以来我都系满乐潮州既常客,餐厅野食种类多得黎又好味。今次趁周末疫情稍微回落,我带两老黎饮个早茶,出黎轻松一下。但换黎既系失望!▫️▫️值得赞服务维持良好、友好、迅速食物质素维持良好: 每件点心都系热辣辣咁送黎,馅料份量维持一直以来的水平▫️叉烧肠粉 热辣辣送到,维持3条,亦有两条菜比你炸两肠粉 炸两非常之脆,肠粉非常滑、有口感玉兰菜圃炒河粉 好在够大碟,分到大约5碗。河粉亦都炒得好爽口好味▫️▫️失望份量少: 点心虽然冇特别加价,但份量少左,变相性价比不再。本来厚厚的餐牌及彩色点心纸变左薄薄既餐牌同一张单页点心纸。其实以下点心都仲系⚡️冇得输既高质⚡️,只系份量难以医肚或难以与三人分享。▫️一份点心只有两件: ▫️韭菜粿 本来3件变2件叉烧包 3件变2件糯米卷 4件变2件▫️▫️三或五人一起来(分枱)既食客难以分享点心,老人家亦都话好冇瘾、食得唔高兴。其实今日都听到隔离既客人娄次话 “下 得两件既”▫️平时我地3个人食7至8个点心已经好满足,今次要叫多碟炒河先填饱肚子!▫️明白疫情期间困难重重,但餐厅既取舍(减量)长远来说只会渐渐失去支持佢地既常客。今日(星期日)既客量明显比之前冇左一半,相信最大原因之一系

值得赞

服务维持良好、友好、迅速
叉烧肠粉 热辣辣送到,维持3条,亦有两条菜比你
炸两肠粉 炸两非常之脆,肠粉非常滑、有口感

失望

一份点心只有两件:
韭菜粿 本来3件变2件
叉烧包 3件变2件
糯米卷 4件变2件

▫️
明白疫情期间困难重重,但餐厅既取舍(减量)长远来说只会渐渐失去支持佢地既常客。今日(星期日)既客量明显比之前冇左一半,相信最大原因之一系点心份量减少!希望餐厅会重新考虑佢地既策略,其实同一时段有其他茶楼仍然满座、仍然维持食物性价比。身为常客既我地知道常满既质素绝对不亚于其他餐厅,希望疫情过后餐厅会恢复原状,我地定必回来再帮衬,我亦都会返黎更新返个食评😢

2022-04-10