2019-11-24
先声明,系自己On居,系湾仔食咗间三Triple Steak,觉得好食,咁自己住粉岭,以为大埔呢间系同一间,于是带埋老婆去食,点知.....价钱:同样系300g牛柳,湾仔$115+$15饮品+白饭汤同沙律任装,大埔$95+$25变餐有1饭1汤1饮品汤:(大埔)即冲味噌汤;(湾仔)牛肉汤,任装,装果阵捞底全部煲到烂嘅牛肉碎,好明显系用牛扒啲头头尾尾煲出嚟,个汤劲香牛肉味。饭:(大埔)一碗仔;(湾仔)任装,唔拣饭可以拣白汁贝壳粉沙律:(大埔)我拣咗饭同汤所以冇沙律食;(湾仔)新鲜椰菜加酸汁好开胃块板:(大埔)300度铁板,冇错,系铁板,上枱一阵就唔热,食到一半啲扒已经好难熟,最多止到少少血水,问过系五成熟上枱煎到七成熟;(湾仔)真石板,写到明一成熟上枱,食到最后果旧都仲有足够热力,可以烧熟埋最后果旧。牛扒:(大埔)叫咗牛柳,烧唔熟都系韧,牛味麻麻,金凤咁上下质素;(湾仔)牛柳,烧到七成熟入口都系松软,有牛味。总结:(大埔)冇下次;(湾仔)一定会再去,好似深水埗都有间,会去试。
饭:(大埔)一碗仔;(湾仔)任装,唔拣饭可以拣白汁贝壳粉