2012-05-17 330 浏览
平时星期日比较得闲啲,都会下厨同屋企人晌屋企食,不过依晚同太太都有啲事,索性同埋姨仔舅仔一齐出街食,好耐无打过冷,所以就去同区嘅乐园食吓潮州嘢。乐园晌美孚都好似好耐,一室无乜装修,系街坊食堂,逼逼狭狭,食碗粉面又得,卤水打冷又得。门口明档挂满卤水鹅、红肠、墨鱼、生肠及多款潮州嘢,价位唔算贵,都有几多街坊帮衬。所有潮州嘢,一张餐牌睇晒,各款卤水、小食、泡粥、炒蚬共40多款,点咗几款小食,加个炒大蚬,一个咸菜猪肚汤,再整个泡粥,咁就已经好够数。卤水鹅掌 $55鹅掌一向肉唔多,志在「伦」吓个卤水味,虽则鹅掌好入味,可惜卤水偏咸,有啲失望,否则应该个卤水鹅掌唔错。萝卜猪皮 $25萝卜好腍,不过唔够清甜,而且有渣;猪皮亦都系普通,问题在于有啲啲韧,而且份量亦好少。香肠墨鱼 $50卖到$50一客,都咪话唔贵,但系墨鱼唔少,同香肠有一半一半。香肠就一般,有少许肥肉,反而墨鱼几好,柔韧得嚟有墨鱼味。即炒大蚬 $40大蚬果真即炒,上枱好香,豉汁几浓香,蚬肉都鲜甜,不过空壳唔少,有啲揾笨。咸菜猪肚汤 $48我见有啲食家写依道系胡椒猪肚汤,相信记错居多,店家只有一款咸菜猪肚汤,亦系打冷铺常见汤水,有啲店舖都

卤水鹅掌 $55
萝卜猪皮 $25
依张相系被我哋食咗几旧先至影,实际又未至于少成咁。
香肠墨鱼 $50
即炒大蚬 $40
咸菜猪肚汤 $48
我见有啲食家写依道系胡椒猪肚汤,相信记错居多,店家只有一款咸菜猪肚汤,亦系打冷铺常见汤水,有啲店舖都有咸菜胡椒猪肚汤或胡椒猪肚汤,上次晌增𪸩试过佢个胡椒猪肚汤,确系几正。今餐个咸菜猪肚汤,咸咸酸酸,天热饮几醒谓,咸酸菜多到不得了,猪肚就偏少,得𠮶几旧。整体个汤水都OK,但我嘅老婆一饮就知佢落咗味精,要扣分。
方鱼蚝仔粥 $60

潮州粥一向都几有特色,又似粥,又似饭。方鱼蚝仔粥,方鱼碎碎好鬼少,蚝仔就意外地有几多,加埋少少肉碎,像汤饭般,加上个汤底有少少鱼鲜味,算为成晚拉番啲分。
今餐食咗唔少嘢,食完有啲失落
,对乐园真系有啲失望,据知佢都系依区打冷老字号,咁耐都唔执应该有一定食力,莫非越做越差?屋企人同声话唔会再嚟㖞!唉,我都有同感。