2019-07-12 52 浏览
真系讲都无人信,依间宝宝鸡煲其实就系我屋企对面,同一条街相处咗凭印象应该有差不多10年...但系今次先系我第一次食😂因为太子附近火锅实在太多,咁岩今日女友放假又想食鸡煲,所以今次系试新野😆😆😆女友到咗先,我因为要开会,所以差不多迟咗半个钟,咁不嬲食饭都系我揸主意点菜,谂住今次比佢揸主意,点知最后都系影晒相send俾我话事✌🏻鸡煲就拣咗奇味鸡煲,要冰鲜鸡,咁我觉得鸡煲系好重味嘅菜式,所以用冰鲜鸡就OK,但系有啲人钟意食走地鸡,如果白切鸡我就会拣走地鸡,不过个人喜欢啦⋯⋯其实我唔知咩叫奇味鸡煲,真系第一次食,口味几啱㖞,唔系好辣、亦唔算太咸,又食到有鸡味,正!😍牛肩肉,点菜纸写咗系必食,真系同佢描述一样唔系好肥但又有牛味😋芝士牛丸,咬落去唔会爆到出嚟,唔会辣亲条利,我觉得啲芝士好香😂炸鱼皮就好爽脆,浸咗落个汤度都唔会即刻林晒👍🏻淮山非常新鲜,其实食淮山切嘅厚度系好重要,太薄就好快会溶晒,切太厚又会渌好耐都唔熟,佢依个厚度啱啱好👍🏻👍🏻鸭血好弹牙,女友嘅至爱😋😋莴笋好新鲜冇喳,同淮山一样,切莴笋嘅厚度系非常重要👍🏻👍🏻油麦菜浸咗啲鸡煲嘅汁非常之野味😱咸柠七女友话够咸😆😆唔系好多地方会有半碟食
但系今次先系我第一次食😂

奇味鸡煲

牛肩肉

芝士牛丸

炸鱼皮

炸鱼皮就好爽脆,浸咗落个汤度都唔会即刻林晒👍🏻

淮山

鸭血

鸭血好弹牙,女友嘅至爱😋😋

莴笋

莴笋好新鲜冇喳,同淮山一样,切莴笋嘅厚度系非常重要👍🏻👍🏻

油麦菜

油麦菜浸咗啲鸡煲嘅汁非常之野味😱

咸柠七

咸柠七女友话够咸😆😆

唔系好多地方会有半碟食物叫,依个设计对我哋呢啲情侣食火锅非常之好👏🏻👏🏻
2019-07-09
奇味鸡煲