舅仔知小弟乜都钟意试,虽然过咗中秋,都晌女友𠮶边照拎嚟一个奇华出品嘅「珠姐XO酱金华火腿月」醒俾我,让我有机会试到依款咁奇突,试完「哗哗声」心谂咁都得嘅产品。其实,边个喺「珠姐」呢?啊,从官网得知,原来喺奇华饼家创办人黄业荣先生嘅长女黄碧珠,而且仲一早以佢为名,出咗只「珠姐XO酱」,以瑶柱、金华火腿、优质虾米、虾米子等上乘食材嘅精心杰作,集鲜、香、浓多层次,富口感嘅味道。真喺算小弟见识少,都唔知个XO酱咁大有来头。XO酱咁有名气,而佢啲月饼亦唔差,今年献新猷将两者嚟个交叉创作,推出依款创新独特嘅「珠姐XO酱金华火腿月」。大大个月饼,印上「XO金腿」,睇番个成份,主要材料有XO酱、金华火腿、虾米、瑶柱、黑瓜子、合桃、杏仁、榄仁、白芝麻、糖冬瓜,仲加有玫瑰露酒、辣椒粉……等等,实在架势呀。查实小弟对五仁月、金华火腿月依类咸月饼印象普通,唔可以讲佢唔好食,只喺唔太啱食嚟啫,不过点都会试试嘅。奇华依个XO酱金华火腿月,将佢一开四,清楚见到满布各种坚果,咬落甚有口感,真喺食到牙软,但XO酱味就真喺挺突出,而且又食到一丝丝金华火腿,味道带点辣,又带点咸,总结都喺𠮶句,唔太啱口味啰!
珠姐XO酱金华火腿月
珠姐XO酱金华火腿月