2023-03-09
餐厅:MiLuna Cafe & Ale House (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸道南115号达成商业大厦3楼尖沙咀漆咸道南沿路都有唔少地舖餐厅,如果刻意去揾嘅话,其实路度好多大厦嘅楼上都有唔少选择🍽,唔使嚟嚟去去都喺食𠮶几间。达成商业大厦3楼就有一间开咗接近半年嘅楼上Cafe/西餐厅——MiLuna Cafe & Ale House @miluna.alehouse ,佢哋近期推出咗个5 Course Set Menu for 2 ($788),咗唔少人专登过去打卡同食饭,究竟有咩咁吸引呢🤩?一入到餐厅就见到一个巨型月亮🌙,成为咗唔少食客嘅打卡位📸,木系装修同深绿色嘅设计,构成咗一种时尚复古嘅感觉,墙上嘅油灯🪔、干花💐、木柜,仲勾划出一份欧陆色彩,睇得出老板喺设计餐厅嘅装修同布置上别有心思💕呢个5 Course Set Menu,其中一个卖点就喺可以90分钟无限任饮意大利气泡酒🥂,钟意饮酒嘅人就一定唔可以错过✝️First Course先嚟嘅喺烟三文鱼他他配牛油果藜麦沙律,另外仲有西班牙火腿肉拼盘。虽然一上枱𠮶阵啲烟三文鱼他他碎都几松散,不过配上牛油果同藜麦整成嘅沙律蓉一齐食又几清新自然
地址:尖沙咀漆咸道南115号达成商业大厦3楼
✝️First Course
先嚟嘅喺烟三文鱼他他配牛油果藜麦沙律,另外仲有西班牙火腿肉拼盘。虽然一上枱𠮶阵啲烟三文鱼他他碎都几松散,不过配上牛油果同藜麦整成嘅沙律蓉一齐食又几清新自然🌱,甚至可以话喺开胃;火腿肉拼盘有风干火腿、辣肉肠同莎乐美肠,就咁食的确会有啲heavy,不过连埋鲜甜嘅哈密瓜一齐食就即刻中和晒heavy嘅感觉🍈
✝️Second Course
再嚟嘅喺火焰菜式二选一,拣咗伏特加火焰带子,上枱之后店员喺带子周围淋上Vodka再点火,熊熊嘅烈火上演咗一场好啱打卡嘅「火舞表演」🔥,嚟自日本嘅带子两边煎香🇯🇵,加上餐厅自制嘅野菌白汁,再连带住爽甜嘅带子肉有阵阵炙烧香味😋
✝️Third Course
食完前菜,就到是日餐汤,可以喺食主食之前稍为清清口腔,呢款自家打磨嘅黑松露野菌忌廉汤饮落有粒粒野菌蓉,鲜香浓郁,唔会有好兀突嘅调味料味道👍
✝️Fourth Course
主食五款入面拣两款,拣咗比目鱼柳堡云酥配忌廉椰菜花饭同烤美国Prime肉眼牛扒。 前者嘅堡云酥比目鱼柳用咗面包糠同香料整成粒粒酥脆嘅外层,加上煎香咗香脆嘅鱼皮,虽然比目鱼鲜香味唔算好出众, 不过鱼肉尚算嫩滑🐟,卖相 同摆碟都有惊喜🎉,喺生酮饮食嘅一个好选择;肉眼牛扒比较薄身,但相当大块,差唔多占咗成只碟嘅三份二🤣,可惜脂肪比例有啲多,好处喺能够为肉眼扒带嚟更多牛脂香味,不过唔食脂肪嘅人就要喺咁切走脂肪🤪, 但整体嚟讲肉汁都唔少,肉质细腻带有少许筋部形成牛扒独有嘅咬口,就算切咗好多脂肪走块扒都仲喺好大块🥩
✝️Fifth Course
甜品拣咗Tiramisu同杂莓奶冻, Tiramisu以可可粉香味为主,咖啡同Rum酒香唔算出,口感似蛋糕比较松软,而无乜Mascarpone Cheese𠮶种好Smooth好细滑嘅质感,不过我几钟意食完唔会溜同埋有几层layers嘅口感😆; 杂莓奶冻加咗红莓酱同蓝莓粒🫐,奶冻幼滑,奶香味足够,喺面头嘅红莓酱比较甜,捞匀一齐食个味道就会balance返唔少😌
饮品除咗气泡酒之外,仲送每人一杯Long Black或者Fine Tea🍵,叫其他饮品仲可以享50%折扣优惠。叫咗杯Latte同Cappuccino,半价咗之后都喺$18杯,咖啡豆属于深烘焙,豆味甘香香醇而突出☕️,我几钟意❤️