2023-05-23 300 浏览
早前一行4人book咗间高级嘅法国菜餐厅,装修奢华有格调。侍应为我哋介绍主厨嚟自南法。南法近海,有好多新鲜嘅海鲜,餐厅嘅海鲜都系由南法入口。-头盘SEAFOOD PLATTER (2PAX)我哋叫咗个2人海鲜拼盘,海鲜分两层摆放,有新鲜生蚝、龙虾、蟹、青口等。生蚝几爽口,海水味较重。所有海鲜都无腥味👍🏻SMOKED SALMON三文鱼切成一片片长条状,新鲜有鱼味,配上香草几清新开胃。BEEF TARTAR大厨用草食喂饲嘅牛肉手切而成,口感爽弹,蛋黄捞均更滑溜,配包一齐食更有层次。主菜BAKED DOVER SOLE主菜点咗野生原条多佛龙脷鱼,用黄油烤焗出鱼油香味,肉质嫩滑。BUTTERFLIED CHICKEN鸡肉鲜嫩,火喉控制得好好,保留到肉汁。酱汁都好惹味😋LAYER POTATO将薯仔切成好多层薄片再压缩,外层脆脆哋内层腍腍哋好有薯仔味,食落一啲都唔滞,好食😋甜品CREME BRULEE我一向都钟意食焦糖炖蛋,厚厚一层焦糖烧完好香脆,炖蛋够蛋味又滑😋MILLE FEUILLE千层酥夹住榛子酱同云尼拿cream,配椰子雪糕,唔会太甜。CHOCO FONDANT好耐无食心太软,焗得好
头盘

SEAFOOD PLATTER (2PAX)
SMOKED SALMON
三文鱼切成一片片长条状,新鲜有鱼味,配上香草几清新开胃。

BEEF TARTAR

主菜
BAKED DOVER SOLE

BUTTERFLIED CHICKEN
鸡肉鲜嫩,火喉控制得好好,保留到肉汁。酱汁都好惹味😋

LAYER POTATO

甜品
CREME BRULEE

MILLE FEUILLE
千层酥夹住榛子酱同云尼拿cream,配椰子雪糕,唔会太甜。

CHOCO FONDANT
好耐无食心太软,焗得好好,切开中间满满嘅朱古力流心就涌出嚟,味道唔会太甜,朱古力味浓郁,好食☺️

侍应好专业而且有礼,好有耐性详细同我哋介绍啲食物饮品嘅特点,问到推荐菜式都俾到唔同而且实用嘅建议,客人可以依照个人喜好选择。