2017-07-06
我同老公特別鍾情omakase,事關唔洗煩點咩嘢食,又可以食到最當造最時令嘅食材,仲每次都充滿驚喜!!!今晚嚟咗呢間相當有氣派嘅日式高級餐廳歎左個Dinner Omakase KU ($1,550),雖然不是新餐廳,但聽說歡樂氣氛個新的主廚,食物quality勁左。朋友真係沒有介紹錯,滿足度可以話係爆晒燈!1) 紫蘇拖羅拖羅口感甘香軟滑、油脂充足,配紫蘇係日本傳統食法,可以平衡返吞拿魚嘅油膩,亦令鮮魚味更突出。食完再食一片仙人掌葉清一清味蕾,味道有D似楊桃,正!2) 鰹魚原來鰹魚都可以生吃,不過皮嘅部份就用火輕輕燒過,半生熟嘅狀態令肉質更覺甜美。3) 北海道生蠔加酸汁Jelly一睇就知好肥美,勁滑口creamy,蠔味濃。4) 金目鯛份量超多,厚切肉魚爽甜又新鮮,肥美但唔膩,連埋魚子一齊食增強口感。5) 白蝦/太刀魚/赤身/粒貝/剝皮魚款款都食得出極其新鮮,完全話同喺築地食到嘅無分別,白蝦彈牙,太刀魚第一次食,覺得魚味幾濃;赤身油脂好rich,粒貝脆口;剝皮魚又稱「夏河豚」,呢個季節食特別肥美。6) 海膽/牡丹蝦/毛蟹肉海膽入口即溶、鮮味到形容唔到;牡丹蝦好爽身、蝦味特濃;毛蟹肉厚味鮮,
1) 紫蘇拖羅
2) 鰹魚
3) 北海道生蠔加酸汁Jelly
一睇就知好肥美,勁滑口creamy,蠔味濃。
4) 金目鯛
6) 海膽/牡丹蝦/毛蟹肉
海膽入口即溶、鮮味到形容唔到;牡丹蝦好爽身、蝦味特濃;毛蟹肉厚味鮮,鮮味停留喺口入面久久唔退。
龍師傅招呼很誠懇,很有心機介紹每一道菜。食完之後另一半話:”我地都食過好幾間Omakase,呢間係特別難忘,好快「楽」。”認同!