2013-10-19
1953 浏览
讲起awfully chocolate,记得第一印象喺佢个疑似「监狱」门面,仲要得几款样样衰衰、岩岩巉巉嘅朱古力味蛋糕,以前仲只盘据晌港岛区。依家就好似变化好大咁,港岛区无晒店铺,家下只得番九龙区两间分店,铺面亦较以往似番间饼店,只喺少咗啲个性,但产品就多元化咗好多!讲开产品,3款招牌朱古力蛋糕无疑确喺出色,尤其Chocolate Banana,小弟就认为喺最好。发展至今,唔觉唔觉推出多款细件装蛋糕及甜点,今晚,老婆拣咗两款作为饭后甜品。Oreo Truffles $49外型黑黑实实,奥利奥松露朱古力饼,顾名思义就知佢喺奥利奥朱古力饼搭松露朱古力嘅组合。下层奥利奥朱古力饼做嘅饼底,比起用消化饼便当然带著浓香朱古力味,而上层喺松露朱古力,极之软身柔滑,朱古力味超浓郁,$49实在唔平,但若然你喺朱古力死硬粉丝,边会觉得佢贵吖!Chocolate Apple Frangipane Tart $55小弟一向都喜欢食苹果批,就算久啱久食吓麦记嘅都开心满足架,哈哈,我做人好易知足嘛,所以,对件挞都好有期望。外层唔喺一般果挞嘅牛油皮,喺酥皮嚟,宁舍富牛油香,不过又唔算好松脆,唔似依丹麦酥嘅口感,感觉
小弟一向都喜欢食苹果批,就算久啱久食吓麦记嘅都开心满足架,哈哈,我做人好易知足嘛,所以,对件挞都好有期望。外层唔喺一般果挞嘅牛油皮,喺酥皮嚟,宁舍富牛油香,不过又唔算好松脆,唔似依丹麦酥嘅口感,感觉总喺差啲差啲,而中间填满朱古力杏仁浆,再加几片青苹果,朱古力浆香甜软滑,似乎杏仁味未太突出,青苹果片则清甜芳香,整体称唔上超水准,但仍然喺一件不俗嘅甜点。