2019-01-24
生日月庆祝饭局继续,今次同大班朋友一齐食饭,于是我就拣间一班人都可以食得开心既餐厅。呢间餐厅开的时候已经睇左D报道一直好想试,但一直未有时间,既然生日食饭一于就黎试下。朋友一早就致电到餐厅订枱,餐厅表示分了两轮,一轮6点半,第二轮8点半。有朋友大概8点去到都可以入去!餐厅内里布置怀旧,仿如去到80年代街边的大排档。由于是星期六,餐厅座无虚席。今次一行7人,所以可以点够多的小菜一齐食。本身谂住叫淮山杞子炖螺头汤,但可能我地太夜了,汤已经卖完!屋村三鲜($78),三鲜包括了生肠、鸭肾、墨鱼。这几款都很爽口,而且还附有黄芥辣及甜酱,感觉就好似系街边食紧"肥姐"咁!豉椒炒大蚬($128),份量唔算好多,但系味道确实有大排档风味!由于是大蚬的关系,所以蚬肉肥美鲜甜,如果配埋饭食一定系送饭既好菜式。凤梨怀旧咕噜肉($88),咕噜肉唔会净系得D粉,食落D肉又唔会好韧!酸汁唔会太酸又唔会太甜,味道刚刚好,食得出有镬气!黑松露鲜虾多士($78/3片),这里的虾多士不会好像出面的那样油,多士食落脆卜卜,有淡淡的黑松露味,虾食得出好新鲜弹牙!风沙九肚鱼($88),我第一次食九肚鱼系觉得佢D肉好似豆腐咁滑,口
大叔焗鱼肠($98),这里的焗鱼肠味道较淡,但蒸蛋中间有很多芫茜,所以唔会有腥味,但系个味道就真系差少少!
一口臭豆腐($58),这里的臭口腐闻落系有少少臭,附有甜酱及豆瓣酱可以点,感觉都有少少似街边的臭豆腐,可以过下口瘾!
韭菜猪红($68),这里的猪红跟出面食到的不同,佢系一片片的,唔似出面一粒粒。猪红都几入味,而且好滑,带有少少辣!几惹味!
总括黎讲,餐厅环境有怀旧风,而且在室内,很适合一大班人来食饭,而且食饭当日都有好多枱客人同我一样黎庆祝生日。食物份量唔算好多,所以感觉有点贵,但系食物好有镬气,非常惹味!