2021-07-28
行经女人街见到有呢间西餐小店,竟然有生蚝同牛扒食!🤭店面不大,座位唔算安排得太迫但枱不大,简约装修,店员服务唔错!不过最期待系食物质素~1️⃣Gillardeau 即开法国生蚝 🦪($198/6只,平均$33/1只)见佢招牌名都有蚝就知必叫!真系无令我地失望!首先size好平均!有亮泽~无蚝壳好干净!肉质都肥美鲜甜!配埋柠檬同cocktail sauce 一流!2️⃣澳洲和牛($148/200g)3️⃣自家秘制纽西兰肉眼 ($78/200g)(包是日前菜,汤及白饭任添)我同朋友今次食呢两款牛~牛扒上碟时只有一成熟,可以自己系石板煎想要嘅熟度,石板好够热!所以唔好煎太耐overcook🔥cp值高!份量好足!3-4人share都得和牛几juicy,煎紧都多油分流出所以有d弹油haha💦虽无预先调味但牛味浓😽重口味人士亦可点少少烧汁~另外就算煎得耐都唔会韧👐🏻唔错!纽西兰肉眼就有调味但唔会太重手,食到有少少酒味,唔会遮左个牛味,不过肉质当然无和牛咁正,但丰俭由人,呢个肉眼都唔差过下口瘾都👍🏻要挑剔系是日前菜嘅西兰花、蕃茄仔同薯蓉都系冻有点奇怪。建议可以整番热!但蘑菇汤就唔错!以餐汤黎讲系有水准,有细蘑菇
2️⃣澳洲和牛($148/200g)
3️⃣自家秘制纽西兰肉眼 ($78/200g)
(包是日前菜,汤及白饭任添)
但蘑菇汤就唔错!以餐汤黎讲系有水准,有细蘑菇粒增加口感,味道平衡几好
4️⃣蒜蓉白汁蚬意粉 ($88)
要赞系蚬系大只无沙,虽然唔算好弹牙但合格,唔系罐头细蚬肉质素!但个白汁食到系即成酱,应该唔系自己调配,有啲扣分!意粉质感类似快餐质素~感觉有改善空间
5️⃣杂莓特饮(牛扒餐+$12)
6️⃣菠萝特饮(同上)
系果味梳打,几抵饮!味道正常唔会过甜,小编钟意菠萝味多啲!